niedziela, 28 grudnia 2014

Imprezowe polędwiczki orientalne

Świąteczny szał został zastąpiony wyprzedażowym szaleństwem. Wszyscy biegną czym prędzej do sklepów, żeby zgarnąć jak najlepsze rzeczy za 20 czy 30% ceny. Poza tym Sylwester za pasem, więc trzeba się zaopatrzyć w baloniki, przebrania, alkohole, sukienki i inne najpotrzebniejsze rzeczy, w zależności od charakteru imprezy.

wtorek, 23 grudnia 2014

Słodkich Świąt!

Kochani!

Z okazji świąt Bożego Narodzenia chcę Wam życzyć abyście spędzili te niezwykłe chwile bez pośpiechu, z dala od wszystkich trosk i zmartwień

Niech pod świąteczną choinką znajdzie się radość, szczęście, życzliwość, wzajemne zrozumienie i spełnienie marzeń w Nowym Roku.


niedziela, 21 grudnia 2014

Murzynkowy piernik z powidłami

Zwykle na Święta piekę jakieś ciasto czekoladowe albo sernik. Nie jestem tradycjonalistką i nie szykuję makowców, ani tym bardziej piernika. Jak już pewnie nieraz wspominałam, to nie moje smaki. Jednak w tym roku znalazłam przepis na piernik, który po prostu musiałam wypróbować.

sobota, 20 grudnia 2014

Świąteczny obiad w lesie

Jak Wam idą przygotowania do Świąt? Pierniki udekorowane? Karp kupiony? Mak zmielony? U mnie prawie wszystko gotowe. Tak się pospieszyłam, że nawet Świąteczny obiad dzisiaj ugotowałam. Aromatyczny i treściwy. Pachnący lasem i troszkę jeszcze jesienią. Wasi goście będą prosić o dokładkę.

wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniczki last minute

Grudzień to miesiąc piernikowego szaleństwa. Wszyscy pieką pierniczki – alpejskie, czekoladowe, klasyczne lukrowane, polane czekoladą, nadziewane. Ja dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ostatnią chwilę. Jeśli, tak jak ja, zbyt długo zwlekaliście z upieczeniem tych świątecznych słodkości, to mam dla Was przepis doskonały.

niedziela, 14 grudnia 2014

Karpatkowy tort

Tydzień do Świąt, a mi się zachciało ptysiów. Ale nie takich klasycznych z bitą śmietaną. Dziś miałam ochotę na takie w formie tortu przełożonego masą budyniowo-kajmakową i dżemem porzeczkowym. Dla fanów karpatek, eklerków i ptysi może to być kolejna ciekawa propozycja.

czwartek, 11 grudnia 2014

Zimowe smaki w drożdżowych ślimaczkach

Te drożdżówki tak nieziemsko pachną, że chce się je zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. To zapach wszystkiego, co w zimie najlepsze – cynamonu, żurawiny, słodyczy, świąt i tego błogiego spokoju w długie zimowe wieczory. Najlepiej pasują do popołudniowej herbaty. Mogą też posłużyć za pyszne drugie śniadanie. Po prostu dobre przy każdej okazji.  

niedziela, 7 grudnia 2014

Makowiec pachnący Gwiazdką

Coraz bliżej Święta… dlatego zabieram się do produkcji. Dziś tradycyjna rolada makowa z krucho-drożdżowym ciastem i masą bakalii. Moja Córcia po spróbowaniu stwierdziła, że to makowiec wspaniały i nie pomyliła się. Jest miękki, pachnący Bożym Narodzeniem, długo zachowuje świeżość i robi się go naprawdę szybko.

piątek, 5 grudnia 2014

Słodko-słony wstęp do przyjęcia

To danie jest niezwykłe. Proste i bardzo szybkie w wykonaniu, ale może uchodzić za wykwintną przystawkę. Jedynym warunkiem jest to, czy Wy i Wasi goście lubicie owoce morza.

środa, 3 grudnia 2014

Santa Claus is coming to town...

Na kilka dni przed Mikołajkami u mnie w domu ruszyła produkcja. Jakiś paskudny wirus uziemił moją Córeczkę w domu, więc postanowiłyśmy spędzić ten dzień kreatywnie. Okazało się, że wycinanie kruchych ciasteczek i dekorowanie je lukrem i czekoladą to był strzał w dziesiątkę.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...