czwartek, 29 stycznia 2015

Bakaliowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to w naszym kraju jeszcze niezbyt popularny wypiek. A szkoda, ponieważ nie dość, że jest banalne w wykonaniu to jeszcze naprawdę pyszne. Mocno bakaliowe, z nutką egzotycznego ananasa, pachnące troszkę jesienią, choć u mnie w wiosennej dekoracji. Całość wieńczy czapa masy z serka kremowego – lekko słona, posypana cynamonem. Skusicie się?

środa, 28 stycznia 2015

Gdy dziecko się krztusi

Dzisiejszym postem chciałabym wrócić do niedawnych wydarzeń, które niestety rozegrały się pod moim dachem. Mówię niestety, ponieważ nie życzę nikomu takich przeżyć. Jak się potem okazało, przygoda ta miała nieprzyjemne konsekwencje, które w sumie jeszcze trwają.

niedziela, 25 stycznia 2015

Cytrusowy karnawał

Trudno powiedzieć czy to jeszcze ciasto czy już deser. 5 warstw, na które składają się pokruszone oreo, serniczek na zimno, galaretka z pomarańczami, bita śmietana i mus z pomarańczy, brzoskwiń i bananów. Całość jest mocno owocowa, kolorowa i wybitnie karnawałowa. No to bawmy się!

sobota, 24 stycznia 2015

Klasyczne pączki w skandynawskim stylu

Karnawał w pełni, a ja mam dla Was coś na ostatki, a dokładnie na tłusty czwartek. Klasyczne pączki, nadziewane dżemem i posypane cukrem pudrem. Nie jestem fanką tego typu „wypieków”, ale wielu z Was nie wyobraża sobie tego dnia bez choćby jednego pączusia czy oponki. Dlatego dziś premierowy przepis na 1500 kalorii w jednej porcji.

niedziela, 11 stycznia 2015

Eklerki z domowej cukierni

Eklerki to jedne z moich ulubionych słodkości. Neutralne ciasto parzone, nadzienie z bitej śmietany i polewa czekoladowa. Klasyczny smak, bez dodatkowych wymysłów. Pyszne, na kilka kęsów, akurat na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.

wtorek, 6 stycznia 2015

Gwiazdkowy tort kakaowo-kokosowy

Dziś robię mały zwrot w kierunku ostatnich Świąt. Wszystko po to, żeby podzielić się z Wami przepisem na ciasto, które najbardziej smakuje mi właśnie teraz – zimą, w Święta albo zaraz po. Jeśli planujecie domową imprezę karnawałową, albo chcecie przygotować tort dla zimowego solenizanta, to ta propozycja może się okazać dla Was ciekawa.

czwartek, 1 stycznia 2015

Czas podsumowań i Zimowa regeneracja

Skoro szaleństwo sylwestrowej nocy już mamy za sobą, to przy okazji dzisiejszego posta pokuszę się o małe podsumowanie roku, który od kilku godzin jest historią. Roku, który przyniósł mi bardzo dużo różnych wydarzeń, dobrych i złych. Ważnych i błahych. Śmiesznych i mrożących krew w żyłach. A na deser zupa dla skacowanych imprezowiczów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...