niedziela, 25 września 2016

Urodzinowy tort szarlotkowy

 
Mój dzisiejszy przepis jest taki, jak pogoda w mijający właśnie weekend. Jesienne smaki przeplatane letnią lekkością. Niby szarlotka, czyli sztandarowy jesienny deser, a jednak w formie biszkoptowego tortu, czyli na wakacyjną modłę. Jeśli lubicie eksperymenty i zaryzykowalibyście tort bez mazistego kremu, to ten przepis może stać się Waszym ulubionym. Ja uwielbiam połączenie jabłek, galaretki i lekkiego biszkoptu. A że już mam u siebie klasyczną szarlotkę z bitą śmietaną, to tym razem pokombinowałam inaczej. Do jabłek dodałam galaretkę o smaku wiśniowym. Nie pasuje? Ależ skąd! Dodaje wyrazistości. Żeby dodać trochę kalorii, całość wysmarowałam cieniutką warstwą bitej śmietany i oblałam czekoladą. Wszystko smakuje doskonale i może uświetnić nawet imprezę z okazji 33 urodzin blogerki kulinarnej.

A skoro już tyle wiosen za mną, to nic więcej dziś już nie powiem i nie napiszę. Oprócz przepisu, oczywiście. 
 

Tort jabłkowy
 
Lista zakupów

Na biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Na masę jabłkową
  • 1,5 kg jabłek (u mnie antonówki)
  • 1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo
  • 250 g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła 
  • kilka łyżek mleka
Jak zawsze w przypadku pieczenia biszkoptu, wyjmijcie wszystkie składniki z lodówki odpowiednio wcześniej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijać po każdym. Do masy dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.

Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170°C przez około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Usmażyć do czasu, aż powstanie gładki mus. Dodać galaretkę w proszku i mieszać dopóki się nie rozpuści. Przestudzić.

Biszkopt ostudzić i oddzielić od brzegów tortownicy ostrym nożykiem. Pokroić na 3 krążki.

Pierwszy blat zapiąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć połowę masy jabłkowej. Przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałe jabłka i ostatni blat ciasta. Całość schłodzić w lodówce przez godzinę, dwie.

Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone i cukrem pudrem. Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem, do gorącej mieszaniny dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i utworzenia gęstej polewy.

Tort wyjąć z tortownicy na paterę lub talerz. Pokryć równą warstwą kremu śmietankowego. polać czekoladą. Wstawić do lodówki na kolejną godzinę. Tort podawać schłodzony.




2 komentarze:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...