sobota, 25 marca 2017

Budyniowe babeczki do wielkanocnego koszyczka





Już dziś w nocy zmieniamy czas na letni. Może i będziemy krócej spać, może i jutro o tej porze będzie godzina do przodu. Ale ja i tak się cieszę, bo dzień się wreszcie wydłuży i może wreszcie będziemy się cieszyć słonecznymi dniami. Prawdę mówiąc liczę teraz na brak deszczu aż do Świąt, bo właśnie wypucowałam okna po zimie. Nieźle, nie? A skoro zabrałam się za wiosenne porządki, to jakoś tak naturalnie pomyślałam o Wielkanocy. I zaczęłam wymyślać świąteczne przysmaki. Dzięki Wam wykombinowałam, a raczej zerżnęłam smaki do mazurka. Będą pomarańcze i czekolada. Do tego migdałowa babka z białą czekoladą i koniec słodkości. Przed Wielkanocą oczywiście wrzucę jeszcze jakieś pyszności, między innymi sernik. No bo jak to tak Święta bez sernika? A jak odechce mi się słodkiego to zaserwuję Wam jakieś mięcho na obiad. Może kaczkę? Brzmi smacznie, prawda?

Jak pewnie zauważyliście, w tym roku wrzuciłam już dwa całkiem smakowite przepisy na wielkanocne wypieki. Dziś coś dla zapracowanych mamuś, które nie chcą eksperymentować z babkami, a jednak do koszyczka włożyłyby cokolwiek tą babkę przypominającego. Spieszę z pomocą. Bo co jak co, ale babeczki czy muffinki robi się w mgnieniu oka. I zawsze wychodzą. I są bardzo wdzięczne. Takie idealne do koszyczka. Dzisiaj w wersji waniliowej z budyniem i lukrem mandarynkowym . Jak dla mnie całkiem smaczne, chociaż nie jestem wielką fanką babeczek. Ale te z budyniem to, zaraz po murzynkowych, moje ulubione. Może dlatego, że są bardzo wilgotne. A ten lukier… coś pysznego. 
 

Babeczki podwójnie budyniowe

Lista zakupów
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
Dodatkowo
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
Na lukier
  • sok wyciśnięty z jednej mandarynki
  • 100-150 g cukru pudru
Masło rozpuścić, dodać cukier i mleko. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia.

Do lekko przestudzonej masy dodać żółtka, a z białek ubić pianę.

Mąkę z proszkiem i budyniem przesiać, dodać do niej masę waniliową i wymieszać rózgą do połączenia składników. W masę wmieszać ubite białka.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale użyć połowę mleka.

Przygotować foremki na muffiny. Wyłożyć je papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta. Na środek ostrożnie dać łyżkę budyniu. Delikatnie przykryć ciastem do ¾ wysokości foremek.

Piec 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy muffinki są gotowe.

Po wystudzeniu ukręcić lukier z soku mandarynkowego i cukru. Polać zupełnie chłodne babeczki i udekorować kolorowymi posypkami.

 


1 komentarz:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...