niedziela, 4 lutego 2018

Drożdżówki od serca z kajmakiem i orzechami



Wkrótce Walentynki, więc na blogach pojawia się sporo słodkości spod znaku czekolady. Ja dzisiaj upiekłam przepyszne ciasteczka z gorzką czekoladą, orzechami i syropem klonowym. Ale o tym opowiem innym razem. Dziś przepis na inne słodkości. Z orzechami i kajmakiem. Czyli równie słodko i pysznie. Drożdżówki mają Walentynowy kształt, czyli serca, Walentynkowy smak, czyli bardzo bardzo słodki. Mogą się nadać na deser albo na śniadanie do łóżka. Mnie one bardzo przypadły do gustu. Mój mąż nie przepada za drożdżowymi wypiekami, więc podszedł do tematu bez ekscytacji. Niemniej smakowały mu bardziej niż zwykłe drożdżówki.

W przepisie wykorzystałam orzechy pekan i brazylijskie. Tak naprawdę nadadzą się każde – włoskie, nerkowce, laskowe czy nawet orzeszki ziemne. Kajmak najlepiej wybrać o smaku krówkowym, czyli naturalnym. Jeśli macie w planach długi Walentynkowy poranek albo chcecie sprawić swojej drugiej połówce przyjemność w weekend, to ten przepis jest idealny. Przepis znalazłam tutaj i lekko zmodyfikowałam. 
 

Drożdżowe serca z orzechami i kajmakiem

Lista zakupów

Na ciasto drożdżowe
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 i ½ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 160ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 15g świeżych drożdży
Na nadzienie orzechowe
  • 200g orzechów
  • ½ puszki kajmaku
Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Mleko podgrzać tak, by było lekko ciepłe. Zbyt gorące mleko zaparzy drożdże i uniemożliwi ich wyrastanie. Pół szklanki takiego ogrzanego mleka wlewamy do miski, dodać łyżeczkę cukru oraz dużą szczyptę mąki. Na koniec wkruszyć drożdże i rozetrzeć je delikatnie do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

W rondelku rozpuścić masło i wystudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, pozostały cukier oraz sól. Następnie wbić jajko, dolać pozostałe mleko i wszystko krótko zmiksować końcówką miksera z hakiem lub wymieszać drewnianą łyżką. Potem dodać wyrośnięty rozczyn i po trochu dodawać płynne masło ciągle mieszając. Ciasto na samym początku jest nieco klejące, jednak należy unikać dosypywania mąki. Zagniatać cierpliwie do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, sprężyste i zacznie bez problemu odchodzić od ręki lub od ścianki miski. Zajmie to przynajmniej 15 minut.
Gotowe, sprężyste i jędrne ciasto uformować w kulę i posypać lekko mąką. Całość przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Orzechy przełożyć do woreczka i utłuc tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałeczki. Następnie przesypać do miski. Odłożyć.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by odpowietrzyć je i ułatwić sobie jego późniejsze kształtowanie. Wyciągnąć na stolnicę, zagnieść i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na cienki (0,5 cm) placek o kształcie prostokąta. Każdy placek pokroić na 6-8 kwadratów. W środku posmarować nadzieniem kajmakowym i posypać łyżką orzechów, zostawiając czysty kilkumilimetrowy rant. Każdy kawałek zwinąć jak naleśnik, w rurkę. Każdą rurkę złożyć na pół i skleić mocno brzegi. Następnie ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż od strony zagięcia, pozostawiając 1-2 cm od strony sklejonej. Przecięte boki wywinąć w kształt serca i takie drożdżówki ułożyć na blaszce w dość dużych odległościach. 
 
 
Każdą bułeczkę posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Można posypać pozostałymi orzechami. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. 

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 5 minut, a następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i dopiec przez kolejne 10-15 minut do czasu aż drożdżówki się zrumienią. Po ostudzeniu (albo i przed) można zajadać.


1 komentarz:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...