Dziś danie proste, ale bardzo bogate w smaku i jeszcze bardziej aromatyczne. Drób, sos pomidorowy i masa warzyw. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów. Na niedzielę i na szybko po pracy.
Należy Wam się kilka słów wyjaśnień zanim przejdę do dania głównego. Na blogu zapanowała ostatnio cisza. To wcale nie znaczy, że już mi się nie chce, że odpuściłam. Nic z tych rzeczy. Po prostu mam ostatnio dość gorący okres w pracy, w życiu codziennym i rodzinnym. Oprócz tego, trochę problemów, które zajmują moje myśli i tak zwyczajnie nie za bardzo mi się te myśli kleją w coś, co mogłabym tutaj opublikować. Nie wiem jeszcze jak długo to potrwa, ale zapewniam Was (po raz kolejny), że wrócę za niedługo. Tymczasem będę nieco mniej aktywna, mniej rozgadana. Co prawda mam już chyba z 15 nowych przepisów i sama nie wiem co opublikować pierwsze. A może Wy coś zaproponujecie? Na co macie ochotę najbardziej? Jakie smaki, ciasta albo dania chcielibyście wypróbować? Może mam akurat coś, co trafi w Wasze zachcianki?
Tymczasem zapraszam na obiad, który pachnie latem. Są w nim soczyste pomidory, dużo warzyw i masa ziół. Oryginalny przepis, którym się inspirowałam pochodzi stąd. U mnie w troszkę innej wersji.
Aromatyczny kurczak w pomidorach
Lista zakupów (na 4 porcje)
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 20 dag pieczarek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 kartonik sosu pomidorowego (najlepiej bez soli)
- 1 kulka mozarelli
- odrobina oleju do smażenia
- sól, pieprz, koledra, bazylia, papryka słodka w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 250 g suchego makaronu kokardki lub rurki
Kurczaka umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić na 4-6 części w grubą kostkę. Cukinię przekroić na pół wzdłuż i posiekać na półkrążki. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę w piórka.
Na oleju podsmażyć cukinię. Dodać do niej sól i przeciśnięty ząbek czosnku i jeszcze chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia. Na tej samej patelni zrumienić pieczarki, a pod koniec dodać do nich cebulę i lekko posolić. Smażyć dopóki cebula się nie zeszkli. Na tej samej patelni przesmażyć paprykę, ale nie za długo, żeby nie straciła jędrności.
Makaron podgotować w osolonej wodzie (połowę czasu podanego na opakowaniu).
Na ostatniej porcji oleju podsmażyć kurczaka. Posypać go papryką, solą i pieprzem.
Do 4 małych naczyń żaroodpornych (lub jednego dużego) wyłożyć równo makaron, w który powciskać mięso, pieczarki i warzywa. Zalać sosem pomidorowym z kartonika, posypać kolendrą i bazylią. Mozarellę pokroić w kostkę i powkładać do sosu.
Naczynia przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut. Danie jest gotowe, gdy mięso się zrumieni, a mozarella rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.