Na szybko przed weekendem zaproponuję Wam ciasto, o którym ostatnio wspominałam. Kolejne z serii ucieranych placków. Jest pyszne, wilgotne, mocno owocowe i naprawdę bardzo łatwe w wykonaniu. Nie trzeba ucierać masła, nie trzeba wyrabiać długo, właściwie niewiele tutaj trzeba. Są tylko dwie żelazne zasady. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a składniki mieszamy jedynie do czasu połączenia, nie dłużej. To recepta na sukces przy wszystkich tego typu ciastach. Wtedy zapomnicie co to jest zakalec czy nieudany placek.
Wybaczcie, że znowu mnie jest mniej. W przyszły weekend znowu zamilknę, ale dużo ostatnio ruchu u mnie. I póki co się to nie zmieni. Dlatego być może u mnie teraz jest oszczędniej, ale tak samo pysznie (mam nadzieję) jak zawsze. To ostatni w tym roku wypiek z czerwonej porzeczki. W kolejce czekają malinowe i borówkowe ciasta i desery. W oryginale to ciasto jest podane ze śliwkami, ale do sezonu na te owoce jeszcze daleka droga, więc dziś proponuję właśnie porzeczki. Jeśli jednak się upieracie i macie ochotę na inne owoce, to agrest, czy właśnie maliny lub jagody tutaj będą idealne.
Śródziemnomorskie
ciasto z owocami
Lista zakupów
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g ricotty (1 opakowanie)
- 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g czerwonych porzeczek
- 50 g płatków migdałowych (opcjonalnie)
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić (końcówki do ubijania białek) do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Trwa to minimum 5 minut. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu, do czasu aż ciasto będzie dobrze zmiksowane i jednolite. Wlewać powoli olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować.
Dodać mąkę przesianą w proszkiem i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta. Powstanie dość gęste ciasto - tak ma być.
Powstałe ciasto przełożyć do formy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć porzeczki.
Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
wygląda szalenie apetycznie, może zrobię podobne, póki sezon owocowy trwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. I nie przeczę, jest pyszne.
Usuń