Przed Świętami wypadałoby podzielić się z Wami jakimś przepisem na danie obiadowe. Bo co to za Święta bez wspólnego uroczystego obiadu? W dzisiejszym zabieganym świecie zapomnieliśmy trochę o celebrowaniu posiłków. Wszystko jest szybkie, w biegu i najlepiej na stojąco. Nawet przyjęcia organizuje się jako standing parties, na których oprócz przekąsek nie ma nic innego. Taka forma sprawdza się na firmowych Wigiliach, większych imprezach, niekoniecznie domowych. Ale Święta muszą być kameralne, spokojne, rodzinne i po prostu wolne. U mnie wspólne posiłki są niezwykle ważne. I nie chodzi tu o samą przyjemność jedzenia. Weekendowe śniadania i codzienne obiady to okazja, żeby porozmawiać o minionym dniu, o naszych problemach, radościach. A to wszystko okraszone ciągłym świergoleniem córeczki. I wiecie co? Nie ma dla mnie nic fajniejszego niż te spotkania przy stole. Może jestem nieco staroświecka, ale marzy mi się, żeby moja Córeczka kiedyś tak właśnie spędzała czas z rodziną – na zwykłych, codziennych rozmowach przy obiedzie, a w Święta przy stole pełnym ludzi.
Dziś mam dla Was propozycję idealną na Wielkanocny obiad. To danie popisowe mojej teściowej. Nauczyła mnie go jakieś kilka lat temu, a ja przekazałam dalej rodzinie i znajomym. Danie to jest bardzo proste, uniwersalne i dobre przez cały rok. Bazę stanowi karczek wieprzowy. Jeśli nie lubicie tego typu mięsa to można użyć łopatki lub szynki. Ale karczek tutaj jest zdecydowanie najlepszy. Zawija się go z warzywami – cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym. W połączeniu z bardziej wykwintnymi dodatkami, jakąś ciekawą sałatką może stanowić doskonałą propozycję właśnie na Święta czy domowe imprezy. Spróbujecie?
Dziś mam dla Was propozycję idealną na Wielkanocny obiad. To danie popisowe mojej teściowej. Nauczyła mnie go jakieś kilka lat temu, a ja przekazałam dalej rodzinie i znajomym. Danie to jest bardzo proste, uniwersalne i dobre przez cały rok. Bazę stanowi karczek wieprzowy. Jeśli nie lubicie tego typu mięsa to można użyć łopatki lub szynki. Ale karczek tutaj jest zdecydowanie najlepszy. Zawija się go z warzywami – cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym. W połączeniu z bardziej wykwintnymi dodatkami, jakąś ciekawą sałatką może stanowić doskonałą propozycję właśnie na Święta czy domowe imprezy. Spróbujecie?
Roladki
wieprzowe z warzywami
Lista zakupów (na 4 porcje)
- 4 kotlety z karczku
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- 1 ogórek kiszony
- odrobina oleju do smażenia
- kilka grzybków suszonych
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz i papryka słodka do smaku
- około ½ l wody
Podawać z ziemniakami lub kluseczkami i sałatką. Roladki są dobre również z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.