Na fejsie ogłosiłam już festiwal świątecznych przepisów. Zaczynamy w przyszły weekend. Tymczasem ja znalazłam już przepis na pierniczki, które w tym roku wykonam razem z córeczką. Jak dobrze pójdzie, to może już za tydzień się za to zabierzemy. A dzisiaj przypomniał mi się przepis na inne ciasteczka, które zrobiłam kiedyś dawno, dawno temu i tak sobie zdjęcia przeleżały do dziś. Bardzo łatwe, bardzo szybkie i uwielbiane przez dzieciaki rogaliki krucho-drożdżowe. Żeby nie było nudno, to zrobiłam je w 4 smakach. Z marmoladą, z nutellą, z jabłkami i masłem orzechowym.
Tak sobie myślę, że to chyba ulubione smaki naszych pociech. Mi najbardziej do gustu przypadły te najzwyklejsze z dżemem. Moja córka pałaszowała przede wszystkim te z nutellą, a mąż zjadał wszystkie jak leci.
Rogaliki są szybkie, to i wpis też krótki. Zabierajcie się do roboty!
Rogaliki są szybkie, to i wpis też krótki. Zabierajcie się do roboty!
Rogaliki w
czterech smakach
Na ciasto (około 32 rogaliki)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- 2 szklanki mąki poznańskiej
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- kilka łyżek marmolady lub dżemu (u mnie truskawkowy)
- kilka łyżek nutelli
- 1 małe jabłko
- kilka łyżek masła orzechowego
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier waniliowy i odstawić do rozpuszczenia. Po jakimś czasie wymieszać, żeby przyspieszyć proces. Do płynnego zaczynu dodać żółtka i jogurt lub śmietanę. Wymieszać rózgą.
Mąkę przesiać do malaksera lub do miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki masło i cukier puder. Zmiksować lub wyrobić ręcznie wszystko do połączenia składników. Do ciasta dodać mieszaninę drożdżową i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mazista i mokra to wystarczy dodać trochę więcej mąki i przez chwilkę wyrobić ręką. Ciasto ma mieć konsystencję kruszącej się plasteliny. Ostatecznie stężeje podczas chłodzenia w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Po schłodzeniu, podzielić kulę ciasta na 4 części. Każdą z nich wałkować na posypanej mąką stolnicy na cienkie (3-4 mm) okrągłe placki. Pierwszy posmarować marmoladą, zostawiając 1 cm pustego ciasta z brzegu. Placek podzielić na 8 części jak pizzę. Każdy trójkącik zwinąć zaczynając od postawy. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
To samo zrobić z ciastem wypełnionym nutellą i masłem orzechowym.
W przypadku rogalików jabłkowych, najpierw trzeba przygotować owoce. Jabłko obrać i pokroić na malutkie kawałeczki. Kulkę ciasta rozwałkować, jak pozostałe 3 i od razu podzielić na 8 trójkątów. Jabłka (2-4 kawałeczki) poukładać na brzegu każdego kawałka ciasta i zwinąć w rogalik.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Wersja z Nutellą kusi mnie najbardziej:)
OdpowiedzUsuńCzyli dogadałybyście się z moją Córką :)
UsuńRogaliki też znikają u mnie w nadzwyczajnie szybkim tempie ;) Niby mam sprawdzony przepis, ale Twoje wyglądają tak pięknie!
OdpowiedzUsuńA jak smakują... w końcu przepis mamy, więc musi być pysznie.
Usuń