Lubicie morele? To się dobrze składa, bo sezon w pełni, a ja mam dla Was przepis, którym zawojujecie każdą imprezkę, każdą herbatkę z ciocią i każde pogaduchy z przyjaciółką. Zastanawiacie się skąd ta pewność? Bo ten przepis powstał na bazie znanego już Wam i sprawdzonego ciacha ucieranego mojej teściowej. Ciasto jest z serii tych najlepszych, najprostszych i najszybszych. Ale w smaku bije na głowę wszystkie inne ucierańce, jakie kiedykolwiek jedliście.
Ciasto to jedno, ale dodatki robią też swoje. Budyń śmietankowy – kremowy i pyszny. Nie bójcie się, nawet jeśli opadnie na dno ciasta, to nie wywoła zakalca. A morele dodają lekkości i pysznego aromatu. Co tu dużo mówić, to jeden z najlepszych placków końca lata.
Bo nie ma co ukrywać, ale lato się już kończy. Podobno w tym roku wrzesień ma być wyjątkowo mokry, więc nie będzie raczej przyjemny. Szkoda, bo mam zaplanowane wiele atrakcji na ten miesiąc. Zacznę od jutrzejszego Kraków Business Run (trzymajcie kciuki, żebym dobiegła), który zapowiada się jednak deszczowo. No trudno, jakoś dam radę. W przyszły weekend piknik w Wieliczce (tutaj jednak już liczę na pogodę) i Classic Moto Show. Tak, tak, już chyba czwarty raz zagoszczę na św. Wawrzyńca. Rok temu było wręcz upalnie. Zobaczymy, czy pogoda się powtórzy. Potem kilka spotkań ze znajomymi, a wśród nich grill z koleżankami. Także, co tu dużo mówić – zamawiam słoneczną pogodę.
A tymczasem, póki siąpi i jest 12 stopni, to zapraszam Was na przepyszne, słodkie i poprawiające humor ciacho o niesamowitym aromacie i smaku końcówki słonecznego lata.
Ucierany
placek z morelami i budyniem
Lista zakupów
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki oleju
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 10-12 sztuk moreli
Budyń ugotować razem z cukrem zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak użyć do niego tylko 1 szklanki mleka. Przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała wierzchu budyniu. Odstawić do ostudzenia.
Morele umyć i przekroić na pół. Wyjąć pestki. Odłożyć do miseczki.
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier, stale miksując. Dodawać po jednym żółtku, ubijając po każdym przez chwilkę. Wlać cienką strużką olej i ciepłe mleko. Krótko wszystko zmiksować. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wlać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
Ostudzony budyń przełożyć do worka. Obciąć jeden róg i wyciskać paski budyniu na ciasto. Jeśli budyń topi się od razu w cieście, to wycisnąć jeszcze jeden pasek w miejscu zatopienia poprzedniego. Będzie wtedy go więcej i ciasto będzie smaczniejsze. Owoce układać skórką do dołu pomiędzy paski budyniu.
Ciasto piec 40-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem. Placek jest dobry przez kilka dni, nie wysycha.
Świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ucierane - sa chyba najuniwersalniejsze.
Podoba mi się pomysł z budyniem - wykorzystam przy okazji.
:)
Dziękuję :) Właśnie z potrzeby urozmaicenia takiego typowego ciasta powstało to połączenie z budyniem.
Usuń