sobota, 11 kwietnia 2020

Mazurek podwójnie nadziany czekoladą

 
 
Tegoroczne święta są inne niż wszystkie. Właściwie to mam nadzieję, że jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Wielu z nas często mówi, że za rok nie jedzie już do rodziny, że Święta spędzą w domu, w swoim własnym towarzystwie. Zapamiętajmy więc tę Wielkanoc i zastanówmy się czy chcemy to powtórzyć. Ja prawdę mówiąc, bardzo tęsknię na bliskimi, szczególnie za mamą. Mam nadzieję, że już wkrótce wrócimy do normalności. Pewnie będzie ona inna niż przed pandemią, pewnie to, co się teraz dzieje, zmieni nas na zawsze. Będziemy mniej ufni, mniej wylewni w gestach. Wielu z nas będzie musiało zacząć swoją karierę od nowa albo bardzo mocno przeorganizować życie zawodowe. Boję się tego, ale mimo wszystko z nadzieją patrzę w przyszłość. Niezależnie od tego, co się stanie, to wyjdziemy na swoje, a przy okazji nauczymy się czegoś, wyciągniemy wnioski. Oby.

Dziś jesteśmy w przededniu Wielkanocy. Większość z nas siądzie do stołu w okrojonym składzie. Nie będziemy podróżować, nie wybierzemy się na wycieczki. Ale tak też można świętować. Dlatego ja na tą okazję upiekłam kilka tradycyjnych ciast, mąż zrobił naszą rodzinną sałatkę. Póki jest pogoda, to czas spędzamy w ogrodzie i łapiemy promienie słońca. Wierzę, że jeśli będziemy w tym wszystkim konsekwentni, to szybciej wyjdziemy na spacer, wrócimy do pracy, do życia. Obyśmy tylko to zrobili w zdrowiu.

Na osłodę tego niespokojnego czasu mam dla Was przepyszny mazurek. Jest to połączenie dwóch ciast, które już pojawiły się na blogu. Ciasto kruche to oczywiście ten przepis, a jego wypełnienie zaczerpnęłam stąd. Wykończenie jest tradycyjne. Bazie, napis i kwiatuszki z ciasta, czekolady i migdałów. Tymczasem życzę Wam Wesołych Świąt! Spokoju i radości w tym niespokojnym czasie. Nadziei i miłości, bo tylko dzięki nim uda się przeżyć te Święta dobrze i szczęśliwie. A przede wszystkim zdrowia! Uważajcie na siebie i zostańcie w domach! 
 

Mazurek Double Choc

Lista zakupów

Na ciasto
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
Na mus czekoladowy
  • 250 ml kremówki (30%)
  • 80 g czekolady – pól na pół mlecznej i gorzkiej
  • opcjonalnie – 50 g mleczka kokosowego (można pominąć)
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować całość w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować. Placek uformować w kształt jajka. Ze ścinków uformować brzegi mazurka. Ciasto ponakłuwać widelcem i przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mleczkiem kokosowym (jeśli używacie). Odstawić do wystygnięcia , ale nie można dopuścić do ponownego stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno. Do czekolady dodać łyżkę śmietanki i szybko wymieszać. Taką miksturę szybko przełożyć do miski z resztą kremówki i zmiksować na mus. Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i cała masa będzie nie do odratowania.

Mus wstawić do lodówki do lekkiego stężenia na maksymalnie godzinę.

Gdy kruchy spód jest już zupełnie wystudzony, wyłożyć na niego mus czekoladowy i wyrównać. Udekorować według uznania. U mnie to napis z rozpuszczonej czekolady, bazie z tej samej czekolady i płatków migdałowych, a kwiatek i listek ze ścinków ciasta kruchego, który piekłam razem ze spodem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...