niedziela, 24 kwietnia 2016

Szparagi, ryba i beszamel

 


Rozpoczyna się mój ulubiony czas w kuchni. Powoli wchodzimy w sezon na rabarbar i szparagi. Zaraz będziemy się zachwycać świeżymi truskawkami, potem pojawią się inne letnie owoce. I tak do jesieni. Dziś dla odmiany od ostatnich słodkości, sezonowa propozycja na obiad. Ryba z warzywami pod sosem beszamelowym. Klasyka, prawda? Żeby nie było nudno, do cukinii i pieczarek dodałam zielone szparagi. Całość posypałam odrobiną grana padano. Danie wyszło tak pyszne, że nawet moja córeczka, która nie przepada za rybą, a tym bardziej za zielonymi warzywami, zjadła porcję. Rybę radzę wybrać delikatną, z białym mięskiem. Polędwica z dorsza byłaby idealna. Nawet oklepany łosoś tutaj daje radę. Ja wybrałam okonia nilowego. Ryba dość trudna w obróbce, ponieważ zdarza się, że ma zapach taki rybi. Wiecie co mam na myśli. Myślę, że solo byłaby niezbyt dobra. Ale w towarzystwie warzyw i sosu jest naprawdę doskonała.

Dzisiejsze danie na pewno spodoba się zapracowanym Paniom domu lub tym, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni. Wszystko robi się bardzo szybko, całość jest gotowa w pół godziny. Lubicie takie przepisy? Ja bardzo.

W tym sezonie będę miała dla Was jeszcze co najmniej jedno danie szparagowe. W międzyczasie podam kwaskowate ciasto z rabarbarem i innymi pysznymi owocami. Zacznę też pisać więcej o moich wycieczkach. Za niedługo powinien się pojawić tutaj cykl wpisów na temat mojego ulubionego wakacyjnego kierunku. Wiem już co nieco o tym miejscu, mam sporo do opowiedzenia o lokalnych atrakcjach, hotelach, jedzeniu i zwyczajach, więc myślę, że fajnie byłoby to streścić w kilku notkach. A nóż ktoś z Was zakocha się tak jak ja w tych kilku wyspach na Atlantyku i kolejne sezony tam spędzi? Myślę, że przed tymi prawdziwymi wakacjami taki mały przewodnik może się przydać niektórym z Was. Co o tym myślicie?

Dziś jednak zostawiam Was z wpisem szparagowym. 

 
Ryba zapiekana ze szparagami pod beszamelem

Lista zakupów (na 3-4 porcje) 

  • 500 g białej ryby (dorsz, okoń nilowy)
  • sok wyciśnięty z ¼ cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku(do marynaty)
  • szczypta soli, pieprzu, kolendry
  • ½ niewielkiej cukinii
  • 5 pieczarek
  • 4-6 zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku (do warzyw)
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
Na sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko
  • dodatkowo – 4 łyżki sera grana padano
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce połączyć sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól, pieprz i kolendrę. Marynatą zalać rybę i odstawić na chwilę.

W tym czasie przygotować warzywa. Cukinię i pieczarki pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wcisnąć czosnek. Szparagi pokroić na plasterki, odłożyć główki, a pozostałą część ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzucić główki szparagów. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Główki szparagów odłożyć do dekoracji.

Następnie rybę włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią. Piec w temperaturze 200⁰C przez 10-15 minut.

Przygotować sos. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę i szybko wymieszać rózgą. Nie rumienić, tylko wymieszać. Dolać połowę mleka i energicznie mieszać rózgą aż powstanie gładka masa. Dolewać partiami resztę mleka i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na koniec zdjąć z ognia i wbić żółtko. Wymieszać po raz ostatni. Odstawić.

Wstępnie podpieczoną rybę przykryć warzywami. Posmarować sosem i zapiekać kolejne 10 minut. Następnie posypać serem grana padano i zapiec przez 4-5 minut.

Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub pieczywem. Wierzch zapiekanki udekorować główkami szparagów.



7 komentarzy:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja, wygląda jak danie restauracyjne! Podziwiam wszystkich. którzy tak dobrze sobie radzą w kuchni. Ja nie za bardzo umiem gotować, najczęściej gotuje mój mąż. Ostatnio przyrządził świetną rybę według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-pieczony-curry-z-sosem-i-ryz-z-makaronem/ Bardzo polubiłam ten smak, bo wcześniej nie jadłam ryby w takim orientalnym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Ja się uczę gotować od dziecka, ale i tak nadal uważam, że do poziomu szefów kuchni jeszcze mi daleko. A Twoja propozycja również wygląda smacznie, muszę wypróbować, bardzo lubię ryby.

      Usuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...