sobota, 30 kwietnia 2016

Wiosna na stole, czyli maślane ciasto z owocami

 
 
Przyszła pora na iście wiosenne ciasto. Jeśli macie w planach imprezę majówkową, a jeszcze nie wiecie co by tu upichcić, to ten placek możecie zrobić w ciemno. Bardzo klasyczne ciasto ucierane. Zamiast oleju dodałam masło, a zamiast mleka, kwaśną śmietanę. Dzięki temu placek jest naprawdę pyszny, bardzo mięciutki i pulchny. Ale w sumie kwintesencją tego deseru nie jest ciasto. Kluczowe tutaj są owoce przykryte migdałową kruszonką. Rabarbar wymieszałam z truskawkami i malinami. Jak dla mnie to trio doskonałe. No a ta kruszonka to już wisienka na torcie.

Ciasto jest świeże przez dobrych kilka dni. Wystarczy przykryć go bawełnianą ściereczką i nie straci nic a nic na smaku.

To pierwszy w tym sezonie placek ze świeżymi wiosenno-letnimi owocami. Rabarbar jadłam już w połączeniu z samymi truskawkami, ale maliny dodają tutaj jeszcze pięknego koloru, aromatu i jakby wzmacniają smak pozostałych owoców. Jednak uważajcie, nie przesadzajcie z ilością owoców. Są one bardzo soczyste. A ciasta ucierane, jak wiadomo lubią czasem wyjść zakalcowate. Tutaj raczej Wam nie grozi jakaś spektakularna wpadka, jednak zdarza się, że tu i ówdzie ciasto troszkę podejdzie wilgocią z owoców. Jeśli to dla Was niedopuszczalne, to użyjcie samego rabarbaru. Też będzie pysznie.

W maju planuję przerwę w nadawaniu. Ale zanim to nastąpi to podzielę się z Wami jeszcze kilkoma fajnymi, wiosennymi przepisami. Mam w zanadrzu pyszne danie ze szparagami, budyniowe babeczki i kilka porad wakacyjno-wyjazdowych. Chcecie poczytać o moich wojażach czy jednak interesuje Was jakiś nowy przepis? Zapraszam do komentowania.

A teraz ciasto, które zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga. Znowu się nie zawiodłam, choć jak zwykle namieszałam po swojemu. 
 

Maślane ciasto z wiosennymi owocami

Lista zakupów:
  • 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (lub zwykłego drobnego cukru zmieszanego z ziarenkami z jednej laski wanilii)
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki ok. 2 cm
  • 300 g truskawek i malin posypanych łyżką mąki pszennej
Na kruszonkę
  • 50 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3-4 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • Dodatkowo 50 g płatków migdałowych
Składniki na kruszonkę (mąkę, mielone migdały, masło i cukier) umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę. Odstawić do lodówki.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Złamanie tej zasady to pewny zakalec. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić.

W misie miksera ucierać masło z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez co najmniej 5 minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując tylko do połączenia po każdym dodaniu. Następnie wsypywać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w trzech turach. Za każdym razem krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 26 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto rozłożyć owoce – najpierw rabarbar, a następnie truskawki z malinami w mące. Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu poczekać aż ciasto wystygnie. Krojenie na ciepło sprawi, że ciasto będzie wyglądać jakby miało zakalec. Wystudzone jest ładne, ale dość niskie.



2 komentarze:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...