Ciasto marchewkowe to w naszym kraju jeszcze niezbyt popularny wypiek. A szkoda, ponieważ nie dość, że jest banalne w wykonaniu to jeszcze naprawdę pyszne. Mocno bakaliowe, z nutką egzotycznego ananasa, pachnące troszkę jesienią, choć u mnie w wiosennej dekoracji. Całość wieńczy czapa masy z serka kremowego – lekko słona, posypana cynamonem. Skusicie się?
Ciasto marchewkowe może nie jest dietetyczne, ale z pewnością należy do tych „zdrowszych” słodkości. Masa orzechów, bakalii, ananas oraz rzecz jasna marchewka sprawiają, że placek jest mokry i bardzo sycący. Już mały kawałeczek sprawia, że znika ochota na słodkie na dłuższy czas. Dla miłośników cynamonu i dla tych, którzy szukają w kuchni nowych smaków to pozycja obowiązkowa. Przepis zaczerpnęłam stąd, chociaż jak zwykle po swojemu go zmodyfikowałam.
Mojej Córeczce najbardziej smakuje masa z serka kremowego. Już wiem, że niedługo wykorzystam ją do jakiegoś innego ciasta. Jest bardzo łatwa do zrobienia i plastyczna. Już widzę dekoracje wykonane nią przy pomocy rękawa cukierniczego.
Mój Mąż stwierdził, że najlepszy jest dodatek ananasa. Nadaje ciekawy smak i powoduje, że ciasto jest miękkie i mokre.
Dla mnie poza ananasem, najsmaczniejsze są chrupiące orzechy włoskie. I mówię to ja, ta sama, która nie lubi orzechowych wypieków! Dla tego ciasta robię wyjątek, ponieważ są tutaj naprawdę pyszne! Najważniejsze, żeby ich nie siekać zbyt drobno, wtedy ładnie wyglądają w przekroju i przyjemnie chrupią.
Mam nadzieję, że zadowolę tych z Was, którzy ostatnio mnie pytali o ten przepis i nie mogli się go doczekać na blogu. Teraz możecie już wypróbować i mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi.
Mojej Córeczce najbardziej smakuje masa z serka kremowego. Już wiem, że niedługo wykorzystam ją do jakiegoś innego ciasta. Jest bardzo łatwa do zrobienia i plastyczna. Już widzę dekoracje wykonane nią przy pomocy rękawa cukierniczego.
Mój Mąż stwierdził, że najlepszy jest dodatek ananasa. Nadaje ciekawy smak i powoduje, że ciasto jest miękkie i mokre.
Dla mnie poza ananasem, najsmaczniejsze są chrupiące orzechy włoskie. I mówię to ja, ta sama, która nie lubi orzechowych wypieków! Dla tego ciasta robię wyjątek, ponieważ są tutaj naprawdę pyszne! Najważniejsze, żeby ich nie siekać zbyt drobno, wtedy ładnie wyglądają w przekroju i przyjemnie chrupią.
Mam nadzieję, że zadowolę tych z Was, którzy ostatnio mnie pytali o ten przepis i nie mogli się go doczekać na blogu. Teraz możecie już wypróbować i mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi.
Ciasto
marchewkowe najeżone bakaliami
Lista zakupów
Na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 3 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- garść rodzynek
- 1 ½ szklanki startej na średnich oczkach (3 średnie marchewki)
Na krem
- 250 g serka philadelphia
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową.
W misce wymieszać składniki suche - mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. W drugiej misce roztrzepać rózgą jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy, rodzynki i ananasy, wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 23 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto (będzie dość gęste) i wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce lub drewnianej desce.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodać kremowy serek i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę, wyrównać i posypać cynamonem. Można udekorować orzechami.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodać kremowy serek i zmiksować do uzyskania gładkiego kremu.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę, wyrównać i posypać cynamonem. Można udekorować orzechami.
Uwielbiam ciasta marchewkowe :) To wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że najlepsze spośród tych, które jadłam :)
Usuńprzepis prosty, warto wykorzystać. jednak daruję sobie krem. asia.
OdpowiedzUsuńI bez kremu ciasto jest pyszne i tak jak piszesz, bardzo proste w wykonaniu. Smacznego!
Usuń