Schabowy każdemu Polakowi kojarzy się z niedzielnym tłuczeniem mięsa na kotlety, które później są smażone w panierce. Do tego ziemniaki i kapusta zasmażana i idealny obiad gotowy. Nie tym razem. Moja dzisiejsza propozycja przełamuje niedzielną tradycję, a jest równie pyszna. A może nawet lepsza…
Ja nigdy nie przepadałam za kotletami schabowymi. Za dużo bałaganu się robi przy ich przygotowaniu, a w smaku są takie zwyczajne. Zdecydowanie bardziej lubię kapustę podawaną do kotletów albo mielone. Ale o tym innym razem, bo ostatnio te też zrobiłam, ale w troszkę innej wersji.
Niedzielny obiad dla niektórych to stały repertuar – rosół i wspomniane już kotlety. A może warto pokombinować i z niedzielnego schabu zrobić coś innego, nowego, a jednak nadal klasycznego? Bo moja dzisiejsza propozycja to po prostu schab duszony w sosie grzybowo-mięsnym. Nie jest to nic wymyślnego. To nadal typowo polskie danie. Niezbyt dietetyczne, ale jednak lżejsze niż smażone kotlety. I według mnie znacznie lepsze.
Schab
duszony w sosie
Lista zakupów (na 4 porcje)
Gdy danie jest gotowe, zdjąć z gazu i dodać śmietanę, którą dokładnie wmieszać w sos. I gotowe!
Podawać z buchtami na parze i buraczkami lub z ulubionymi dodatkami. Na talerzu warto potrawę posypać natką pietruszki. Pasuje tutaj idealnie.
- 4 kotlety schabowe
- łyżka mąki
- olej rzepakowy
- 1 mała cebula
- garść suszonych grzybów
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, natka pietruszki
- do podania – buchty drożdżowe na parze, gotowane buraczki
Gdy danie jest gotowe, zdjąć z gazu i dodać śmietanę, którą dokładnie wmieszać w sos. I gotowe!
Podawać z buchtami na parze i buraczkami lub z ulubionymi dodatkami. Na talerzu warto potrawę posypać natką pietruszki. Pasuje tutaj idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.