Mielone kotlety to w naszej, polskiej kuchni klasyka. Wszyscy je znają, większość lubi. Wy również, prawda? Dla mnie są o wiele smaczniejsze niż kotlety schabowe. A w mojej „zdrowej” panierce smakują jeszcze lepiej.
Celowo dałam w cudzysłów słowo zdrowe, ponieważ smażone mięso nie jest ani dietetyczne, ani tym bardziej nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli jednak zamiast bułki tartej użyjecie płatków owsianych, a do smażenia oleju z pestek winogron w minimalnej ilości to nie jest źle. Do tego domowe frytki, a właściwie pieczone ziemniaki w kształcie frytek. Całość uzupełnia tym razem gotowana marchewka baby. Pycha!
Takie danie najlepiej przygotować na zwykły, codzienny obiad po pracy. Mielone można wstępnie obrobić nawet wieczór wcześniej, a zaraz przed podaniem tylko usmażyć. Pieczone ziemniaki potrzebują około 25 minut w piekarniku, żeby były gotowe.
Długo się zastanawiałam, czy takie zwykłe kotlety wrzucić na bloga, ale co mi tam. Niech to będzie propozycja dla tych z Was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni albo nie znają innych sposobów panierowania niż bułka tarta.
Celowo dałam w cudzysłów słowo zdrowe, ponieważ smażone mięso nie jest ani dietetyczne, ani tym bardziej nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli jednak zamiast bułki tartej użyjecie płatków owsianych, a do smażenia oleju z pestek winogron w minimalnej ilości to nie jest źle. Do tego domowe frytki, a właściwie pieczone ziemniaki w kształcie frytek. Całość uzupełnia tym razem gotowana marchewka baby. Pycha!
Takie danie najlepiej przygotować na zwykły, codzienny obiad po pracy. Mielone można wstępnie obrobić nawet wieczór wcześniej, a zaraz przed podaniem tylko usmażyć. Pieczone ziemniaki potrzebują około 25 minut w piekarniku, żeby były gotowe.
Długo się zastanawiałam, czy takie zwykłe kotlety wrzucić na bloga, ale co mi tam. Niech to będzie propozycja dla tych z Was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni albo nie znają innych sposobów panierowania niż bułka tarta.
Mielone w
płatkach owsianych
Lista zakupów (na 4-6 porcji)
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego (z łopatki, od szynki)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka rozmoczona w mleku (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
- ½ szklanki płatków owsianych
- olej z pestek winogron do smażenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.