sobota, 31 października 2015

Tradycyjny placek z jabłkami i orzechami

 

Jeszcze się listopad nie zaczął, a mgły już opanowały świat. Co prawda, są bardzo malownicze i piękne, ale wolę, jak maksymalnie do południa się podniosą i odsłonią piękne słońce. Dziś się chyba tego nie doczekam, dlatego poprawię Wam humor w inny sposób. Dziś zaproszę Was do kuchni mojej teściowej. Na blogu jest już jej sernik, szarlotka i kilka innych wypieków. Moja teściowa nie piecze często (bo ja jej stale coś podrzucam), ogranicza się do kilku przepisów, ale są one naprawdę dobre. Zwykle wybiera bardzo klasyczne placki i ciasta. Takie, jak piekły nasze babcie. I wychodzi jej to równie pysznie.

Ten przepis to kwintesencja jesiennych smaków – jabłka, orzechy i cynamon. Dużo cynamonu. Dzięki temu podczas pieczenia w domu pachnie tak smakowicie, że ma się ochotę pożreć połowę blaszki na ciepło. W końcu cynamon to przyprawa, która poprawia, a nawet wzmaga apetyt. Sam jego zapach sprawia, że staję się głodna i myślę o ciepłym ciachu z kubkiem kawy.

Kolejna zaleta tego ciasta to oczywiście łatwość i szybkość wykonania. Jeśli lubicie klasyczne placki z owocami, to musicie go spróbować. Jest z jednej strony wilgotny od jabłek, a z drugiej chrupiący dzięki orzechom. Co tu dużo mówić, to konkretny kawałek ciacha na jesienne popołudnie. 


Ciasto orzechowo-jabłkowe

Lista zakupów

  • 7 jabłek
  • 1 szklanka posiekanych (niezbyt drobno) orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na niezbyt drobne kawałki. Zasypać cukrem, cukrem waniliowym. Dodać orzechy i cynamon. Wlać olej i wszystko wymieszać. Taką bazę do ciasta odstawić na 40 minut.

Z białek ubić pianę ze szczyptą soli.

Do masy jabłkowo-orzechowej dodać żółtka, przesiać mąkę i sodę. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką.

Na koniec bardzo delikatnie wmieszać pianę z białek.

Formę o wymiarach 26 x 36 cm wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.



3 komentarze:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...