Na specjalne życzenie spieszę z przepisem na wakacyjną, grillową sałatkę. Do wykorzystania na ten weekend. Bardzo zdrowa, bardzo pożywna i bardzo pyszna. Zrobiłam ją przy okazji imprezy, na którą zaprosiłam koleżankę wegankę bezglutenową. Niezłe wyzwanie kulinarne, prawda?
Miał być grill, ale jak tutaj zrobić grilla skoro ani mięsa, ani pieczywa, ani ciast? Oczywiście dla pozostałych gości było tradycyjnie z karkówką i kiełbaską, a na deser sernik. Ale chciałam, żeby nikt nie wyszedł głodny, więc musiałam przygotować coś wegańskiego. Na pomoc przyszła mi wspomniana koleżanka, która przyniosła przepyszne falafele i bakłażany na grilla. Ja dorobiłam cukinię, ziemniaki i nawet wegański deser mi się udało wykombinować. Ale o nim kiedy indziej. Dla wszystkich gości przygotowałam też wegańską sałatkę z cieciorką. Jak dla mnie przepyszna. Bardzo proste połączenie smaków. Spróbujcie i Wy. Może Wam posmakuje. W tajemnicy Wam powiem, że mój mięsożerny mąż stwierdził, że jest pyszna.
Miał być grill, ale jak tutaj zrobić grilla skoro ani mięsa, ani pieczywa, ani ciast? Oczywiście dla pozostałych gości było tradycyjnie z karkówką i kiełbaską, a na deser sernik. Ale chciałam, żeby nikt nie wyszedł głodny, więc musiałam przygotować coś wegańskiego. Na pomoc przyszła mi wspomniana koleżanka, która przyniosła przepyszne falafele i bakłażany na grilla. Ja dorobiłam cukinię, ziemniaki i nawet wegański deser mi się udało wykombinować. Ale o nim kiedy indziej. Dla wszystkich gości przygotowałam też wegańską sałatkę z cieciorką. Jak dla mnie przepyszna. Bardzo proste połączenie smaków. Spróbujcie i Wy. Może Wam posmakuje. W tajemnicy Wam powiem, że mój mięsożerny mąż stwierdził, że jest pyszna.
Dziś mam jeden z najgorszych dni w mojej karierze ever. Dlatego nie mam głowy do rozpisywania się. Prawdę mówiąc cały czas jestem nabuzowana po tym, co dziś usłyszałam w pracy, więc oszczędzę Wam wylewania frustracji w ten piękny piątek. Pozostawiam Was z sałatką. Jest wystarczająco treściwa.
Sałatka z cieciorką
Lista zakupów
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać wierzch sałatki tuż przed
- mieszanka sałat – cykoria, rukola, roszponka i inne
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 1 papryka (kolor dowolny)
- ¾ puszki cieciorki
- garść kiełków
- do przyprawienia – sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, ½ łyżeczki octu balsamicznego, 3-4 łyżki oliwy lub oleju, szczypta suszonej kolendry, sól, pieprz
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i polać wierzch sałatki tuż przed
podaniem.
Bardzo często do tego typu sałatek dodaje kaszę jaglaną. Sałatki są wtedy bardziej pożywniejsze ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, wypróbuję.
Usuń