Wiosna na dobre się rozgościła, dlatego powoli odchodzę od treściwych, sycących dań i ciężkich ciast. Zaczynamy festiwal warzyw i owoców. Póki co na blogu zagościł już szparagowy obiad i rabarbarowy deser. Już się nie mogę doczekać truskawek, chociaż straszą, że w tym roku nie będzie. Mimo wszystko liczę na co najmniej jedną kobiałkę tych owoców, bo już wiem co z nimi zrobię. Natomiast dzisiaj wracam do warzyw, które już teraz możecie kupić dosłownie na pęczki. Niedawno zrobiłam z nimi danie, które jest idealne na weekendowe śniadanie. Na szybki, letni obiad? Jak najbardziej. Na ciepłą kolację? Bardzo dobry wybór. Co to takiego? Omlet. Ale nie taki zwykły, z szynką czy pieczarkami. Takie z braku pomysłu można zrobić w zimie. Dziś mam dla Was przepyszny omlet ze szparagami. Jak dla mnie to strzał w 10! Pyszny, wiosenny i do tego bardzo zdrowy. Jeśli macie w domu pęczek szparagów, bo polecam zacząć jutrzejszy dzień od tego śniadania.
Omlet ze szparagami
- Lista zakupów (na 1 porcję)
- 2 jajka
- 1 dymka (razem z zielonym szczypiorkiem)
- ¼ czerwonej papryki
- 4-5 sztuk zielonych szparagów
- ewentualnie 2-3 pieczarki
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
Usuń