środa, 4 lutego 2015

Niedzielny schab bez panierki

Schabowy każdemu Polakowi kojarzy się z niedzielnym tłuczeniem mięsa na kotlety, które później są smażone w panierce. Do tego ziemniaki i kapusta zasmażana i idealny obiad gotowy. Nie tym razem. Moja dzisiejsza propozycja przełamuje niedzielną tradycję, a jest równie pyszna. A może nawet lepsza…

Ja nigdy nie przepadałam za kotletami schabowymi. Za dużo bałaganu się robi przy ich przygotowaniu, a w smaku są takie zwyczajne. Zdecydowanie bardziej lubię kapustę podawaną do kotletów albo mielone. Ale o tym innym razem, bo ostatnio te też zrobiłam, ale w troszkę innej wersji.

Niedzielny obiad dla niektórych to stały repertuar – rosół i wspomniane już kotlety. A może warto pokombinować i z niedzielnego schabu zrobić coś innego, nowego, a jednak nadal klasycznego? Bo moja dzisiejsza propozycja to po prostu schab duszony w sosie grzybowo-mięsnym. Nie jest to nic wymyślnego. To nadal typowo polskie danie. Niezbyt dietetyczne, ale jednak lżejsze niż smażone kotlety. I według mnie znacznie lepsze.


Schab duszony w sosie
 
Lista zakupów (na 4 porcje)
  • 4 kotlety schabowe
  • łyżka mąki
  • olej rzepakowy
  • 1 mała cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz, papryka słodka, suszona włoszczyzna, natka pietruszki
  • do podania – buchty drożdżowe na parze, gotowane buraczki
Grzyby namoczyć, następnie gotować przez 15 minut w tej samej wodzie z dodatkiem soli i suszonej włoszczyzny. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na kropli oleju i dodać do grzybów. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć lekko w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Obsmażyć każdy kawałek mięsa z każdej strony przez chwilkę. Dołożyć do grzybów z cebulą i dusić przez około 30 minut, co jakiś czas odwracając. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie, ale jeśli tak nie jest, to można podusić jeszcze przez chwilę.

Gdy danie jest gotowe, zdjąć z gazu i dodać śmietanę, którą dokładnie wmieszać w sos. I gotowe!

Podawać z buchtami na parze i buraczkami lub z ulubionymi dodatkami. Na talerzu warto potrawę posypać natką pietruszki. Pasuje tutaj idealnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...