czwartek, 22 grudnia 2016

Świąteczny gulasz z rogacza


Pewnie część z Was zabrała się za Wigilijne potrawy. U mnie już pachnie barszczem i makowcem. Mąż nerwowo kręci się po kuchni, a Córeczka dzielnie pomaga mi w mieszaniu (oczywiście wyjadając cukier). Ale nie zapomnijmy, że Święta to nie tylko Wigilia.

Jeśli nie macie zaplanowanego jeszcze obiadu świątecznego, to mój dzisiejszy przepis może Was zainteresować. Znowu nie jest to danie dla wszystkich. Nawet mój mięsożerny Mąż stwierdził, że trzeba być naprawdę entuzjastą, żeby lubić dziczyznę. I teraz nie wiem, czy mi ta dziczyzna aż tak nie wyszła, że tak powiedział, czy rzeczywiście to dość specyficzne danie.

Oczywiście żartuję. Dziczyzna jest przepyszna, miękka i aromatyczna. Jeśli lubicie tego typu mięso, to polecam Wam go na wyjątkowe okazje. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i wykwintny obiad gotowy.

Przed Świętami już nie zdążę wrzucić nic nowego. W końcu Wigilia już pojutrze. Reszta moich świątecznych wypieków i dań głównych pokażę Wam już pewnie w okolicach Nowego Roku i Karnawału. W sumie też pasuje. 
 

Gulasz z jelenia

Lista zakupów (na 2-3 porcje)
  • 300 g mięsa z jelenia (na gulasz)
  • szczypta soli zmiękczającej mięso
  • 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina (u mnie Chianti)
  • kilka ziaren jałowca
  • spora szczypta rozmarynu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do podania
  • kluski śląskie
  • kluski na parze
  • bagietka
  • ziemniaki
Mięso umyć pod bieżącą wodą, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą zmiękczającą mięso. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego wszystkie przyprawy. Natrzeć nimi kawałki jelenia. Wlać wino i odstawić co najmniej na kilka godzin.

Po tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na kropli oleju. Odłożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać kolejną porcję oleju i podsmażyć mięso. Gdy zetnie się z każdej strony, dołożyć do cebuli i zamieszać. Grzybki zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę. Wywar grzybowy dodać do mięsa i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez co najmniej godzinę.

Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Jeśli nie, o dusić jeszcze około 20 minut.

Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do mięsa i zagotować. Po dwóch minutach odstawić z ognia i dodać śmietanę. Szybko zamieszać.

Podawać najlepiej z kluskami śląskimi lub bagietką, posypane świeżą natką pietruszki.


1 komentarz:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...