piątek, 10 czerwca 2016

Najzdrowsza zupa z zielonych warzyw



Dziś szybciutki post z równie szybką zupą kremem. Piszę szybko, żeby zdążyć przed końcem sezonu na szparagi. Tak, tak, jeszcze trwa. Mogliście nie zauważyć w szale truskawkowym, ale w tej chwili rozpoczął się również sezon na ogórki małosolne, arbuzy, czereśnie…

Niemniej dzisiaj coś warzywnego. Pyszna zupa z zielonych warzyw – brokułów i szparagów. A do tego trochę marchewki, pietruszki, kilka młodych ziemniaczków. Wszystko zmiksowane w pysznej zupie i podane z ulubionym dodatkiem mojej córeczki – grzankami. Ale myślę, że groszek ptysiowy byłby tutaj nawet lepszy. To jedna z ulubionych zup mojego Gagatka, zaraz po pomidorowej i ogórkowej.


Możecie ugotować tą zupę w wersji bezmięsnej, na samym wywarze z jarzyn. Będzie wtedy delikatniejsza w smaku. Trzeba wtedy ją przyprawić nieco mocniej. Ja tym razem użyłam bulionu drobiowego zrobionego z kurzych skrzydełek. Bardzo łagodny w smaku, ale jednak już mocniejszy niż warzywa.

Zupę można podać z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego. Ja czasem z tego rezygnuję, czuć wtedy bardziej warzywa i przyprawy. Ale to już Wasz wybór jak wykończycie tą zupę.


Spróbujcie jej koniecznie teraz, kiedy oprócz świeżych szparagów w sklepach i na straganach znajdziecie młode jarzynki, ziemniaczki i koperek. Będą znacznie lepsze niż te wyleżane w piwnicach marchewki. 
 



Zupa z zielonych warzyw

Lista zakupów

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 6-8 sztuk zielonych szparagów
  • ½ główki brokułu
  • 3 niewielkie ziemniaczki
  • garść zielonego groszku (u mnie mrożony)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 młody por
  • 3 l wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek
  • słodka papryka w proszku
  • kolendra
  • opcjonalnie śmietana 18% do smaku
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać. Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Szparagi jedynie umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Warzywa pokroić w grubą kostkę. W garnku umieścić skrzydełka z kurczaka, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i por. Zalać wodą. Dodać pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodać groszek i brokuły. Gotować kolejne 5 minut. Na koniec wrzucić szparagi i pogotować ostatnie 5 minut. Wrzucić koperek.

Odstawić z ognia i zblendować na krem. Dodać paprykę, kolendrę i ewentualnie dosolić. Na talerzach udekorować kleksem śmietany. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...