sobota, 25 czerwca 2016

Tarta Black Red White

 


Nie zdziwiło mnie, że głosowanie fejsbukowe po raz kolejny wygrał mój faworyt. Tarta czekoladowa z pieczonym jogurtem, najeżona truskawkami. Połączenie moich ulubionych smaków – czekolady i to bardzo gorzkiej, słodziutkich truskawek prosto z grządki i okołosernikowych smaków. Bo pieczony jogurt bardzo przypomina delikatny sernik. Wszystko zamknięte w bardzo elegancko wyglądającej tarcie. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, to wiedziałam, że będzie pysznie. Co prawda w oryginale zamiast truskawek są maliny, ale to taki mały szczegół.

Ostatnio jestem bardzo zabiegana. Dlatego dziś wybaczcie, nie będzie długich wstępów. Jestem niesamowicie zmęczona ostatnim tygodniem, upałami i wszystkim, co się wokół mnie dzieje. A poza tym właśnie czekam na gości z daleka i już się nie mogę doczekać. Ale mimo wszystko weekend chciałabym zacząć wykwintnie, pysznie i truskawkowo.




Czekoladowa tarta z pieczonym jogurtem i truskawkami

Lista zakupów

Na spód

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Na pieczony jogurt
  • 500 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
Ponadto
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 45 g masła
  • 15 ml mleka
  • 1 kg świeżych truskawek
Ze składników na spód zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść je nad formę o wymiarach 17 x 27 cm, odwrócić, odkleić papier i wylepić ciastem blaszkę, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną delikatnie mąką. Można też użyć formy do tarty o średnicy około 22 cm. Na wierzch ciasta położyć wcześniej wykorzystywany kawałek papieru do pieczenia, a następnie wysypać na niego specjalne, obciążające kulki ceramiczne (fasolę lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i przez kolejne 20 minut dopiec ciasto, które powinno być całkowicie upieczone, ponieważ masa jogurtowa jest bardzo płynna i mógłby się zrobić zakalec.

Składniki na masę jogurtową wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby miały temperaturę pokojową. Jogurt, jajka i cukier puder zmiksować krótko na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać budyń i jeszcze krótko wymieszać.

Tak przygotowaną masę wylać ostrożnie na upieczony i lekko ostudzony spód. Piec około 30 minut w 180⁰C. Jogurt powinien być ścięty, ale nie zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.

Na koniec w rondelku umieścić czekoladę, masło i mleko. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą masę wylać na tartę i wyrównać.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i ułożyć na ciepłej polewie. Po zastygnięciu nie będzie się dało przytwierdzić owoców do tarty.

Tak przygotowane ciasto jeszcze raz schłodzić przez godzinę, dwie w lodówce.





1 komentarz:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...