niedziela, 19 czerwca 2016

Chiński obiad, czyli stir-fry ze szparagami


Na koniec sezonu szparagowego mam dla Was ekspresowe danie. Idealne do zrobienia po pracy. Szparagowe stir-fry z kurczakiem. Jeśli jesteście wegetarianami to mięso wystarczy pominąć albo zamienić na pieczarki czy zielony groszek. Będzie smakować równie pysznie.

Najwięcej czasu schodzi na posiekaniu wszystkich składników. Ale na to też mam sposób. Często naraz siekam dwa razy więcej warzyw i mrożę połowę. W ten sposób za drugim razem obiad mam gotowy w 15 minut. Warzyw nie trzeba rozmrażać, wrzuca się je od razu na rozgrzaną patelnię.

Ważnym składnikiem tej potrawy jest olej. Trzeba go podgrzać do bardzo wysokiej temperatury, więc musicie wybrać odpowiedni. Najlepiej użyć taki, który ma wysoką temperaturę dymienia – kokosowy, ewentualnie ryżowy czy rzepakowy. Oliwa z oliwek odpada, poza tym ma dość specyficzny smak, który tutaj nie pasuje. Wszystkie składniki smaży się bardzo krótko na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej użyć do tego woka, ale głęboka patelnia również da radę.

Całość potrawy tworzą warzywa – u mnie w każdym stir-fry są marchewki, dymka, papryka i kiełki. Do tego tym razem dodałam zielone szparagi i suszone i posiekane grzyby mun. Kurczak to taki treściwszy wypełniacz dania. Mój Mąż, a i pewnie 99% facetów, nie pojadłby sobie makaronem z warzywami, dlatego w mojej wersji mięso musi być. Pierś z kurczaka wydała mi się najlepsza, ponieważ szybko się smaży, ma delikatny smak i nie dominuje. Gdybym użyła wieprzowiny, to zupełnie nie pasowałaby do szparagów, które zginęłyby w tym daniu. A tak naprawdę to one mają tutaj grać pierwsze skrzypce. Dlatego też w odróżnieniu do innych chińskich potraw, raczej byłam oszczędna w dodawaniu przypraw. Ten stir-fry nie jest pikantny ani zbyt słony, tak jak to zwykle bywa w chińskiej kuchni. Niemniej bardzo nam wszystkim smakował. Spróbujcie i Wy! 


Stir fry z kurczakiem i szparagami

Lista zakupów (na 4 porcje)

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula lub 2 cebule dymki
  • ½ papryki żółtej lub zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • garść grzybów mun lub kilka pieczarek
  • 4-5 sztuk zielonych szparagów
  • ½ opakowania kiełków stir-fry
  • olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw chińskich
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 2 łyżeczki pasty curry 250 g makaronu chińskiego chow mein, mie lub ryżowego
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić na piórka, a jeśli używacie dymki to posiekać. Papryki pokroić na paski. Grzyby mun namoczyć we wrzątku. Pieczarki umyć i pokroić na spore plastry. Szparagi pokroić na spore kawałki, a kurczaka na paski.

Na patelni lub w woku rozgrzać kroplę oleju, wrzucić marchewkę. Smażyć 2 minuty. W tym samym czasie na osobnej patelni podsmażyć lekko kurczaka. Odstawić.

To jest dobry moment na przygotowanie makaronu. Ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli używacie ryżowego, to wystarczy go wrzucić do wrzątku, więc najlepiej go zrobić trochę później. Ja jednak wolę makaron chow mein lub mie, który jest troszkę bardziej treściwy i smaczniejszy. Niemniej wymaga gotowania, więc lepiej nastawić go wcześniej.

Do marchewki dodać cebulę lub dymkę, przesmażyć minutę. Dolać trochę oleju i dodać grzyby. Smażyć kolejne 2 minuty. W tym momencie dodać kilka kropli sosu sojowego.

Do wszystkich warzyw wrzucić papryki i trochę oleju. Znów przesmażyć 2 minuty. Wrzucić podsmażonego kurczaka, a po 2 minutach szparagi. Teraz dodać przyprawę chińską i smażyć… tak, 2 minuty. Na koniec posypać potrawę kiełkami, dodać pastę curry, sok z limonki i sos sojowy. Jeszcze chwilkę przesmażyć całość. Jeśli jest zbyt suche, to można dodać troszkę oleju.

Na patelnię wrzucić makaron prosto z garnka, wymieszać z resztą dania i zdjąć z ognia. Podawać natychmiast. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...