niedziela, 16 listopada 2014

Czekolada i solony karmel na przekór pogodzie

Chyba idzie zima, ponieważ nabieram ochoty na czekoladę, i to w dużych dawkach. Jeśli macie podobne objawy co ja, to czekoladowy torcik z solonym karmelem i słonecznikiem będzie idealny na te długie listopadowe wieczory. Do tego kubek gorącej kawy lub herbaty i dobra książka. Ale się rozmarzyłam!

Książki mogę czytać, gdy cały Dudkowy klan już śpi, bo wtedy mam wreszcie święty spokój. Natomiast torcik czekoladowy pochłaniamy wspólnie, przy współpracy z resztą rodzinki. Przepis ten wymyśliłam na potrzeby kolejnego konkursu, ale nie spodziewałam się, że wyjdzie taki pyszny. Mocno czekoladowy, z chrupiącym słonecznikiem i lekką masą śmietanowo-karmelową. Na pierwszy rzut oka może się wydawać bardzo słodki, jednak nie bójcie się. Biszkopt ma bardzo mało cukru, natomiast słodycz masy równoważy solony karmel. No i ten słonecznik, który przyjemnie chrupie. Całość tworzy przepyszną mieszankę smaków, które zadowolą każdego czekoladoholika.

Deser na szczególne okazje. Na wizytę ulubionych gości. Na imprezę. Na Święta. Torcik jest dość pracochłonny i niezbyt łatwy w wykonaniu. Jednak warty zachodu i wysiłku. Zrobi wrażenie na Waszych gościach, zachwyci rodzinkę. 


To pierwsza moja propozycja świąteczna. Wiem, jeszcze miesiąc, ale dla mnie Boże Narodzenie bez czekoladowych wypieków nie istnieje. Może nie być pierniczków, makowca, ale czekoladowe ciasto musi być. W tym roku wymyśliłam ten oto torcik i obawiam się, że ciężko będzie go przebić.

Dlatego liczę na Waszą pomoc. Wpisujcie w komentarzach, co byście chcieli u mnie widzieć przed Wigilią. Potrawy klasyczne, tradycyjne czy może coś nowego? Więcej słodkości czy dań obiadowych? A może jakąś sałatkę? Mamy sporo czasu, więc zachęcam do dyskusji.

Tymczasem zapraszam na… 


Chrupiący torcik
 

Lista zakupów
 
Na ciasto
  • 50 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • ½ szklanki słabej, słodkiej herbaty do nasączenia
Na solony karmel
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 100 g łuskanego słonecznika
  • ½ łyżeczki soli morskiej
Na masę śmietanowo-karmelową
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 90 g czekolady karmelowej
Na dekoracje
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
Najpierw przygotować biszkopt. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozpuścić masło, do gorącego dodać połamaną czekoladę gorzką. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Dodawać po łyżce oba cukry cały czas miksując na wysokich obrotach. Następnie dodawać po jednym żółtku, ucierając masę krótko po każdym dodaniu. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać ostrożnie masło z czekoladą. Ubijać tylko do połączenia składników. Na koniec przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodawać w 3 partiach do masy, za każdym razem delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do prostokątnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód, boki zostawić suche) o wymiarach 30x11 cm. Można też użyć okrągłej blaszki o średnicy około 18-20 cm. Piec około 40 minut w temperaturze 170 st. C. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie, to dopiec jeszcze 5-10 minut. Gotowy biszkopt studzić w blaszce. Następnie odkroić wierzch, a pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Teraz czas na solony karmel. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Odstawić. Cukier i wodę umieścić w rondelku z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu i mieszać tylko do czasu rozpuszczenia cukru. Następnie podgrzewać płyn, ale nie mieszać już ani razu. Woda zacznie parować, a z pozostałego cukru będzie powoli tworzyć się karmel. Gdy na brzegach garnuszka zacznie zmieniać kolor na złoty, można delikatnie potrząsnąć rondelkiem, żeby masa się wymieszała. Jednak lepiej nie robić tego zbyt długo i intensywnie, ponieważ tworzący się karmel straci temperaturę i zaczną się tworzyć grudki. Nie wolno mieszać łyżką. Karmel jest gotowy, gdy nabiera ciemnozłotego, bursztynowego odcienia. Trzeba dobrze uchwycić ten moment, ponieważ można łatwo przypalić karmel, który będzie gorzki. Zdjąć szybko z ognia i natychmiast dodać podgrzaną śmietankę. Wymieszać. Uwaga! Karmel może mocno kipieć, więc trzeba być ostrożnym. Dodać sól i jeszcze raz wymieszać.

Do masy dodać słonecznik i wszystko razem wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Ostatnia warstwa to masa śmietanowo-karmelowa. Czekoladę karmelową rozpuścić w kąpieli wodnej umieszczając metalową miskę nad garnkiem z parującą wodą. Przestudzić.

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić razem z mascarpone. Do gotowej masy wmieszać płynną czekoladę. Wszystko schłodzić przez chwilę w lodówce.

Pierwszy blat ciasta położyć na dnie blaszki. Nałożyć obręcz. Nasączyć połową herbaty. Na ciasto wyłożyć stygnącą masę z solonego karmelu i słonecznika. Odstawić do lodówki na 15 minut do całkowitego wystudzenia karmelu. Po tym czasie na wierzch wyłożyć masę śmietanowo-karmelową i wyrównać. 3 łyżki tej masy odłożyć do dekoracji. Na samą górę położyć drugi blat ciasta, docisnąć lekko i nasączyć pozostałą herbatą. Całość schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Pozostało jedynie udekorować ciasto. Zrobić kolejną porcję karmelu. Wodę zagotować z cukrem podobnie jak wcześniej. Na koniec nie dodawać już śmietanki ani soli. Gdy karmel jest gotowy to nabierać porcje łyżką i wylewać cienkie strużki na papier pergaminowy. Można tworzyć kratki, spiralki, nitki, według własnej fantazji. Odłożyć do zastygnięcia.

Następnie przygotować ganache. Śmietankę mocno podgrzać w rondelku. Zdjąć z ognia i do gorącej dodać gorzką czekoladę. Wymieszać całość do uzyskania gładkiej masy.

Wyjąć torcik z lodówki, usunąć obręcz. Ciasto przełożyć na paterę. Ciepłą czekoladową masą oblać cały tort razem z bokami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Następnie udekorować pozostałą masą śmietanowo-karmelową, wyciskając kleksy na wierzch torcika używając rękawa cukierniczego. Całość udekorować zastygniętym karmelem wciskając go w ciasto.




2 komentarze:

  1. Genialny ten tort; zapisuję przepis i spróbuję taki upiec, bo wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...