niedziela, 23 listopada 2014

Sernik Góry Lodowe

Jedliście kiedyś deser i kawę w jednym? Jeśli nie to polecam mój dzisiejszy sernik na zimno. Na spodzie oreo, potem sporo gorzkiej czekolady i ptasiego mleczka. Wszystko wieńczy galaretka espresso o mocnym i głębokim kolorze i dla przełamania goryczy jeszcze trochę ptasiego mleczka. To propozycja dla tych z Was, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi ciastami. Gorzka czekolada, ciemne kakao i kawa uszlachetniają całość i sprawiają, że deser smakuje jak najlepsze czekoladowe trufle. Jedynym mocno słodkim akcentem jest waniliowe ptasie mleczko, które tworzy ciekawą marmurkową strukturę w całym serniku.

To kolejna propozycja na świąteczno-zimowy deser dla tych, którzy nie są zbytnio przywiązani do tradycji i lubią słodkości bez pieczenia. Prezentuje się bardzo elegancko na stole, jest dość lekki i nie wymaga dużo wysiłku przy wykonywaniu. Jedynym ograniczeniem jest konieczność trzymania go w lodówce i podawanie mocno schłodzonego. To wynik tego, że po prostu nie jestem fanką dodawania tony żelatyny do tego typu deserów, więc nie będzie stabilnie się trzymał przez cały wieczór na stole. To propozycja raczej na słodkie zakończenie uczty lub wręcz odwrotnie – przyjemne entre do przyjęcia. Niemniej podawajcie go prosto z lodówki. 
 

Szukam ostatnio nowych smaków, ciekawych pomysłów i to jest kolejna z moich propozycji, które wyszły mi z tych poszukiwań. Mam nadzieję, że choć część z Was zadowolę i zainspiruję. Dla mnie absolutnym hitem tego przepisu jest galaretka espresso. Jest przepyszna i choć nie lubię czarnej kawy, to w tym wydaniu bardzo smakowita i wręcz wykwintna. Dla przełamania mocnego smaku można dodać trochę rozpuszczalnego kakao – takiego dla dzieci, które złagodzi i osłodzi tą mocną kawę. Już zastanawiam się do czego użyję tej galaretki następnym razem, ponieważ to pozycja zdecydowanie do powtórzenia. 
 

Sernik w trzech smakach
 
Lista zakupów

Na spód
  • 1 opakowanie czekoladowych markiz (typu oreo)
  • 1 łyżka masła
Na sernik
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 750 g twarogu na sernik (z kubełka)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • ½ opakowania Ptasiego Mleczka
Na galaretkę espresso
  • 400 ml mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej wykonanej z 4-5 łyżeczek proszku)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnego słodkiego kakao
  • Dodatkowo – kilka kostek Ptasiego Mleczka do dekoracji
Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. Wymieszać wszystko na mokrą piaskową masę. Spód tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść równą warstwę. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania sernika.

Pół szklanki kremówki przelać do rondelka i doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika i wrzucić połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Poczekać chwilę i wymieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Schłodzoną (przez minimum 12 godzin) kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na chwilę. Ser zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać kakao, a następnie po łyżce rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła). Stale miksować. 2 łyżki masy przełożyć do naczynia z żelatyną i szybko rozmieszać. Taką miksturę przelać do czekoladowego sera i zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników. Do sera dodać ubitą kremówkę i delikatnie wmieszać ją łyżką.

Połowę masy wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Ptasie Mleczko pokroić na mniejsze kawałki i połowę zanurzyć w serniku. Następnie wylać pozostałą masę i wyłożyć resztę Ptasiego Mleczka. Wyrównać wierzch. Włożyć do lodówki i przygotować galaretkę espresso.

Zaparzyć kawę. Do gorącej wmieszać cukier i 2 rodzaje kakao. Następnie po jednej łyżeczce dodawać żelatynę i mieszać do czasu jej rozpuszczenia. Galaretkę przestudzić. Chłodną wylać na tężejący sernik.

Do dekoracji użyć Ptasie Mleczko niedbale pokrojone na kawałeczki. Zatopić w galaretce cząstki na kształt gór lodowych.

Schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Podawać mocno schłodzone. 






2 komentarze:

  1. Bardzo elegancko i efektowny sernik, podoba mi się ogromnie :) A mój C. by się w nim zakochał - uwielbia kawę i serniki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...