środa, 13 sierpnia 2014

Ukwiecone żeberka

Już za chwilę ostatni długi weekend przed jesienią. Dla niektórych będzie to również ostatnia okazja do zorganizowania imprezy z grillem w tle. Zanim temperatura spadnie razem z liśćmi z drzew, chciałam zaproponować Wam danie, które niedawno mój mąż zaserwował gościom.

Żeberka w piwie. Co prawda nie mają zbyt wiele wspólnego z lekką kuchnią, ale raz na jakiś czas można zaszaleć i zjeść mały kawałeczek. A naprawdę warto. Dzięki marynowaniu w zalewie z jasnego piwa, żeberka są miękkie i soczyste. Na ostatnie letnie wieczory pod chmurką nadają się idealnie. Nie zapominajcie, że do tak tłustych potraw warto nałożyć sobie na talerz więcej warzyw. Możecie wybrać jedną z sałatek zaproponowanych na blogu. Ale równie dobrze mogą to być świeże papryki, pomidory czy ogórki małosolne pokrojone w paski.

Po takiej uczcie polecam wybrać się na długi spacer. O tej porze roku kwitną lilie, malwy, na polach kończą się żniwa. Przyroda przybiera kolory słomy, ziemi, jasnego złota. Barwy pastelowe, delikatne, leniwe. Zupełnie inne niż wiosną, gdy wszystko jest żywe, zieleń pąków aż bije w oczy. Różnią się też od kolorów jesieni, które są mieszaniną brązów, czerwieni i złotości. Ciepłych, ale wyraźnych. Sierpień zawsze kojarzy mi się ze spokojem, z powietrzem przesyconym słońcem i rześkimi nocami z niebem pełnym spadających gwiazd. Sierpień to mój ulubiony miesiąc. Kolorowy, ale delikatny. Gorący, ale orzeźwiający wieczorami. Letni, ale już nie tak upalny i burzowy jak lipiec. Widać już pierwsze oznaki jesieni, ale w tej najpiękniejszej postaci.
 



Zatem zapraszam na żeberka w piwie i na spacer wśród kwiatów.

 
Żeberka w piwnej marynacie
 
Lista zakupów (na 4 porcje)
  • 4 kawałki żeberek wieprzowych
  • 200 ml jasnego piwa
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • rozmaryn (może być świeży)
  • ewentualnie szczypta słodkiej papryki, tymianku
  • pieprz i sól
Żeberka umyć, umieścić w sporej misce. Natrzeć ziołami, solą i pieprzem. Dodać ocet balsamiczny. Zalać piwem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie grillować żeberka przez pół godziny do 40 minut z każdej strony. Pozostałą marynatą polewać żeberka w trakcie grillowania, żeby się nie wysuszyły. Podawać w towarzystwie dużej ilości zieleniny.














1 komentarz:

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...