sobota, 26 lipca 2014

Crumble zainspirowane Melbą

Lubicie ciasta z owocami i kruszonką? Głupie pytanie, bo kto nie lubi? U nas w domu miłośnikiem tej słodkiej posypki jest mój mąż. Kiedyś powiedział mi, że on mógłby jeść ją samą, bez ciasta pod spodem. Mówisz i masz…

Właściwie crumble jest pomysłem starym jak świat, ale ja jakoś nigdy nie skorzystałam z niego. Ale tym razem przypomniałam sobie o życzeniu męża i wykombinowałam deser idealny na każdą porę roku. W lecie kwaśne owoce komponują się doskonale z upałami. No i ta kulka lodów waniliowych… Zimą też warto przypomnieć sobie o tym deserze w wersji na ciepło np. z sosem waniliowym.

Pod kruszonkę nadają się prawie wszystkie owoce, które wrzucacie do ciasta ucieranego albo biszkopta. Ja tym razem sięgnęłam po klasyczne połączenie smaków, znane ze słynnej na całym świecie Melby – brzoskwinie i maliny. Do kompletu po prostu musiały być wspomniane lody waniliowe.


Kolejny przepis na szybki, łatwy, pyszny, ale dość efektowny deser. Jeśli nie jesteście zwolennikami podawania słodyczy dzieciom, to crumble może być kompromisem pomiędzy nieograniczoną chęcią dzieci na słodkie a zdecydowanym sprzeciwem rodziców. Tylko nie popełnijcie takiego samego błędu co ja, dając dzieciakom kulkę lodów do kompletu. Moja Córcia wylizała talerz po lodach, a na crumble już miejsca nie znalazła. 


Crumble o smaku Melby 


Lista zakupów (na 10-12 porcji)
  • 4 szt. dojrzałych i sporych brzoskwiń
  • 250 g malin
  • cukier brązowy i domowy cukier waniliowy do smaku
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Brzoskwinie umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Wyjąć pestkę i pokroić na plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub formy do tarty. Można wcześniej posmarować formę masłem, ale ja tego nie zrobiłam i też dało radę. Pomiędzy brzoskwinie poukładać umyte i osuszone maliny. Posypać dwoma rodzajami cukru do smaku. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Ja dałam niewiele, więc lekko kwaśny smak owoców doskonale kontrastował ze słodkimi lodami. Odstawić naczynie do lodówki. 


Masło posiekać, dodać mąkę i cukier. Szybko zarobić kruszonkę, na koniec dodać lekko pokruszone płatki migdałowe. Wstawić co najmniej na pól godziny do lodówki.

Po tym czasie owoce posypać z wierzchu skrobią, a na to wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wszystko zapiekać w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut dopóki kruszonka się nie zrumieni.

Podawać najlepiej na ciepło z kulką lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...