Wybaczcie, dziś będzie krótki wstęp, ale za to przepis pyszny! Ostatni
tydzień to była niesamowita gonitwa. Właściwie wydarzyło się tyle, że
starczy tych nowości na cały rok. Dlatego nie odzywałam się od kilku
dni, a dziś jestem naprawdę wykończona. I do tego nadal chora.
Poza tym prawie, prawie udało mi się odtworzyć przepyszny smak sosu do sałatki, którą jadłam pewnego dnia nad oceanem do świeżo złowionej atlantyckiej ryby. Całe danie było pięknie podane, a sałatka tak pyszna, że warto było pokombinować i chociaż zbliżyć się do tego smaku. Jedząc ten obiad, prawie poczułam morską bryzę na twarzy.
Miodowy
kurczak i sałatka z cytrusową nutą
Lista zakupów (na 2 porcje)
- 4 podudzia z kurczaka (u mnie to się nazywa pulki)
- przyprawy – papryka słodka, sól pieprz
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego, lipowego lub innego ulubionego
- kilak kropel sosu balsamicznego (u mnie z nutą cytrusową)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
- 4 ziemniaki
- następne 2 łyżki oleju z pestek winogron
- rozmaryn
- 4 garści świeżej roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- kolejne kilka kropel sosu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Kurczaka
umyć, osuszyć i odłożyć do miski. W małej miseczce rozmieszać przyprawy
w oliwie, sosie balsamicznym i 3 łyżkach miodu. Zalać marynatą mięso i wymieszać. Odstawić na minimum
godzinę do lodówki.
Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec z termoobiegiem przez 20 minut.
Ziemniaki dokładnie wyszorować. Nie obierać. Pokroić na ćwiartki, skropić olejem i posypać rozmarynem. Wymieszać. Dołożyć do piekarnika do wstępnie podpieczonego kurczaka i wszystko razem jeszcze zapiekać 25 minut, aż ziemniaki i nóżki się zrumienią. Na 5 minut przed końcem posmarować kurczaka resztą miodu wymieszaną z kroplą sosu balsamicznego.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Do dwóch miseczek rozdzielić roszponkę (ja zwykle używam już umytej). Na wierzchu położyć pomidorki. Sos balsamiczny, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz wymieszać dokładnie i skropić sałatkę.
Po tym czasie włożyć do piekarnika i piec z termoobiegiem przez 20 minut.
Ziemniaki dokładnie wyszorować. Nie obierać. Pokroić na ćwiartki, skropić olejem i posypać rozmarynem. Wymieszać. Dołożyć do piekarnika do wstępnie podpieczonego kurczaka i wszystko razem jeszcze zapiekać 25 minut, aż ziemniaki i nóżki się zrumienią. Na 5 minut przed końcem posmarować kurczaka resztą miodu wymieszaną z kroplą sosu balsamicznego.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Do dwóch miseczek rozdzielić roszponkę (ja zwykle używam już umytej). Na wierzchu położyć pomidorki. Sos balsamiczny, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz wymieszać dokładnie i skropić sałatkę.
Podstawą
smaku tego dania jest miód i sos balsamiczny. Jak dla mnie jest on o
niebo lepszy od octu, bo pomimo tego, że zrobiony na bazie
octu balsamicznego, to nie ma takiego kwaśnego i mocnego smaku. Dlatego
polecam poszukać w sklepach takiego wynalazku i stosować nie tylko do
kurczaka i sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.