środa, 25 czerwca 2014

Kapusta - me gusta!

Miałam już dawno wrzucić ten przepis, ale w międzyczasie był weekend i ciasta z truskawkami zawładnęły blogiem. A dziś wracam do obiadu, który najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku. Łazanki.

Znam różne przepisy. Z białej kapusty, z kiszonej, pół na pół, z mięsem mielonym, z boczkiem. Mogłabym wymieniać. Jednak ja najbardziej lubię łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i symbolicznym dodatkiem boczku. Przepis wymyślony i tym razem zrealizowany przez moją mamę. Sama lepiej bym tego nie przyrządziła.

Kapusta przez wielu jest niedocenionym warzywem. A naprawdę warto ją jeść, ponieważ zawiera masę witamin, przeciwutleniaczy i substancji antyrakowych. Podnosi odporność, ma zbawienny wpływ dla naszej skóry i paznokci. Oczywiście, jak każde warzywo, kapustę najlepiej jeść na surowo, ale krótko gotowana nie traci zbyt wielu cennych składników. Kapusta bez towarzystwa kiełbaski czy golonki jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jako bomba witaminowo-mineralna jest polecana dla osób zapracowanych i zestresowanych. A przy tym jest tania i dostępna przez cały rok. Co tu dużo mówić, wpisujcie na listę zakupów i róbcie z niej surówki, zupy, ale przede wszystkim moje ulubione łazanki. 


Pieczarkowe łazanki 

Lista zakupów (na około 6 porcji) 
  • 1 główka młodej kapusty
  • 30 dag pieczarek
  • 20-30 dag dość chudego boczku
  • 1 opakowanie łazanek
  • sól i pieprz do smaku
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części, umyć i osuszyć. Wykroić głąb, a ćwiartki pokroić w grubą kostkę. Zagotować w sporej ilości wody bez przykrycia. Dzięki temu najłatwiej pozbyć się ewentualnej goryczki. Na wszelki wypadek po zagotowaniu, odlać wodę. Nalać świeżej, posolić i gotować około 15-20 minut.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w rondlu. Pieczarki obrać i również pokroić na plasterki. Dodać do boczku i zrumienić na wytopionym tłuszczu. Jeśli boczek był naprawdę chudy to można dodać trochę oleju, ale ja zwykle tego unikam.

Podgotowaną kapustę odcedzić na durszlaku i ugnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków.

Kapustę umieścić w rondlu z pieczarkami i boczkiem. Wymieszać i dusić jeszcze przed kilka minut.

Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorące dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić do „przegryzienia”. Podawać posypane koperkiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu wprost na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...