Miałam już dawno wrzucić ten przepis, ale w międzyczasie był weekend i ciasta z truskawkami zawładnęły blogiem. A dziś wracam do obiadu, który najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku. Łazanki.
Znam różne przepisy. Z białej kapusty, z kiszonej, pół na pół, z mięsem mielonym, z boczkiem. Mogłabym wymieniać. Jednak ja najbardziej lubię łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i symbolicznym dodatkiem boczku. Przepis wymyślony i tym razem zrealizowany przez moją mamę. Sama lepiej bym tego nie przyrządziła.
Kapusta przez wielu jest niedocenionym warzywem. A naprawdę warto ją jeść, ponieważ zawiera masę witamin, przeciwutleniaczy i substancji antyrakowych. Podnosi odporność, ma zbawienny wpływ dla naszej skóry i paznokci. Oczywiście, jak każde warzywo, kapustę najlepiej jeść na surowo, ale krótko gotowana nie traci zbyt wielu cennych składników. Kapusta bez towarzystwa kiełbaski czy golonki jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jako bomba witaminowo-mineralna jest polecana dla osób zapracowanych i zestresowanych. A przy tym jest tania i dostępna przez cały rok. Co tu dużo mówić, wpisujcie na listę zakupów i róbcie z niej surówki, zupy, ale przede wszystkim moje ulubione łazanki.
Kapusta przez wielu jest niedocenionym warzywem. A naprawdę warto ją jeść, ponieważ zawiera masę witamin, przeciwutleniaczy i substancji antyrakowych. Podnosi odporność, ma zbawienny wpływ dla naszej skóry i paznokci. Oczywiście, jak każde warzywo, kapustę najlepiej jeść na surowo, ale krótko gotowana nie traci zbyt wielu cennych składników. Kapusta bez towarzystwa kiełbaski czy golonki jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jako bomba witaminowo-mineralna jest polecana dla osób zapracowanych i zestresowanych. A przy tym jest tania i dostępna przez cały rok. Co tu dużo mówić, wpisujcie na listę zakupów i róbcie z niej surówki, zupy, ale przede wszystkim moje ulubione łazanki.
Pieczarkowe łazanki
Lista zakupów (na około 6 porcji)
- 1 główka młodej kapusty
- 30 dag pieczarek
- 20-30 dag dość chudego boczku
- 1 opakowanie łazanek
- sól i pieprz do smaku
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części, umyć i osuszyć. Wykroić głąb, a ćwiartki pokroić w grubą kostkę. Zagotować w sporej ilości wody bez przykrycia. Dzięki temu najłatwiej pozbyć się ewentualnej goryczki. Na wszelki wypadek po zagotowaniu, odlać wodę. Nalać świeżej, posolić i gotować około 15-20 minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w rondlu. Pieczarki obrać i również pokroić na plasterki. Dodać do boczku i zrumienić na wytopionym tłuszczu. Jeśli boczek był naprawdę chudy to można dodać trochę oleju, ale ja zwykle tego unikam.
Podgotowaną kapustę odcedzić na durszlaku i ugnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków.
Kapustę umieścić w rondlu z pieczarkami i boczkiem. Wymieszać i dusić jeszcze przed kilka minut.
Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorące dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić do „przegryzienia”. Podawać posypane koperkiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu wprost na talerz.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w rondlu. Pieczarki obrać i również pokroić na plasterki. Dodać do boczku i zrumienić na wytopionym tłuszczu. Jeśli boczek był naprawdę chudy to można dodać trochę oleju, ale ja zwykle tego unikam.
Podgotowaną kapustę odcedzić na durszlaku i ugnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków.
Kapustę umieścić w rondlu z pieczarkami i boczkiem. Wymieszać i dusić jeszcze przed kilka minut.
Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorące dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Odstawić do „przegryzienia”. Podawać posypane koperkiem i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu wprost na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.