wtorek, 3 czerwca 2014

Niedoceniona kapusta w najlepszej odsłonie

Wiosenny sezon na nowalijki byłby niezaliczony, gdybym nie ugotowała młodej kapusty. Ma niepowtarzalny smak, pachnie koperkiem i jest najpyszniejszym dodatkiem do obiadu. Poza tym ma masę witamin i nie wyobrażam sobie lepszego zestawu niż młodych ziemniaków właśnie z młodą kapustą. 

Choć jakby się zastanowić to świeży kalafior albo fasolka szparagowa są równie pyszne. Ale młoda kapusta wygrywa, bo pojawia się najwcześniej. Dlatego sama nie wiem, dlaczego jeszcze się nie podzieliłam z Wami moim przepisem. Jak się okazuje, mój sposób przyrządzania kapusty jest jednym z bardzo wielu. Zawsze myślałam, że wszyscy robią ją jako dodatek do dania głównego, podobnie jak sałatka. Okazuje się, że można też zrobić kapuśniak albo bigos z młodej kapusty. Brzmi pysznie, jednak mi najbardziej kapusta smakuje duszona, z cebulką, koperkiem i podbita śmietaną. Jest bardzo delikatna, lżejsza niż z dodatkiem mięsa i można ją jeść w towarzystwie samych ziemniaków, ale też jako dodatek do mięsa czy jajka sadzonego. W takiej postaci wcale nie jest ciężkostrawna (jak wszyscy myślą), zawiera masę witamin (C, B, E) i zapobiega anemii. Oprócz tego dobrze wpływa na wygląd włosów i paznokci, a jeśli zamiast śmietany dodamy do niej jogurt naturalny to może być lekka i dietetyczna. Zatem smacznego

 
Młoda kapusta duszona z koperkiem

 
Lista zakupów (na 4-5 porcji)

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 nieduża cebula dymka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
Z kapusty oderwać zewnętrzne liście, wyrzucić. Główkę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb i umyć. Pokroić na kostkę i zalać w garnku wodą. Zagotować. Odlać wodę i przepłukać kapustę. Spowoduje to pozbycie się ewentualnej goryczki, którą powodują sztuczne nawozy. Najdokładniej trzeba wypłukać tą pierwszą najmłodszą kapustę, która ledwo pojawiła się w sklepach. Ta na pewno jest nafaszerowana chemią i jeśli pominiecie ten etap, to prawie na stówę będzie niejadalna. Pod koniec maja i na początku czerwca kapusta ma szansę urosnąć już bez tony chemicznych nawozów i nie trzeba jej przepłukiwać tak dokładnie.

Kapustę zalać świeżą wodą i posolić (około ½ łyżeczki). Cebulkę dymkę pokroić na krążki i dodać do kapusty, którą gotować aż zmięknie. Zwykle zajmuje to 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i dodać masło. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Na koniec przyprawić odrobiną pieprzu i ewentualnie soli. Wmieszać śmietanę lub jogurt oraz posypać grubo posiekanym koperkiem.


2 komentarze:

  1. Cześć Dudku
    Kapustka wygląda ślicznie i brzmi pysznie jutro zrobię buziaczki Edek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna. Ja dzisiaj pałaszowałam :) Smacznego

      Usuń

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...