Choć jakby się zastanowić to świeży kalafior albo fasolka szparagowa są równie pyszne. Ale młoda kapusta wygrywa, bo pojawia się najwcześniej. Dlatego sama nie wiem, dlaczego jeszcze się nie podzieliłam z Wami moim przepisem. Jak się okazuje, mój sposób przyrządzania kapusty jest jednym z bardzo wielu. Zawsze myślałam, że wszyscy robią ją jako dodatek do dania głównego, podobnie jak sałatka. Okazuje się, że można też zrobić kapuśniak albo bigos z młodej kapusty. Brzmi pysznie, jednak mi najbardziej kapusta smakuje duszona, z cebulką, koperkiem i podbita śmietaną. Jest bardzo delikatna, lżejsza niż z dodatkiem mięsa i można ją jeść w towarzystwie samych ziemniaków, ale też jako dodatek do mięsa czy jajka sadzonego. W takiej postaci wcale nie jest ciężkostrawna (jak wszyscy myślą), zawiera masę witamin (C, B, E) i zapobiega anemii. Oprócz tego dobrze wpływa na wygląd włosów i paznokci, a jeśli zamiast śmietany dodamy do niej jogurt naturalny to może być lekka i dietetyczna. Zatem smacznego
Młoda
kapusta duszona z koperkiem
Lista zakupów (na 4-5 porcji)
- 1 główka młodej kapusty
- 1 nieduża cebula dymka
- 2 płaskie łyżki masła
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Z kapusty oderwać zewnętrzne liście, wyrzucić. Główkę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb i umyć. Pokroić na kostkę i zalać w garnku wodą. Zagotować. Odlać wodę i przepłukać kapustę. Spowoduje to pozbycie się ewentualnej goryczki, którą powodują sztuczne nawozy. Najdokładniej trzeba wypłukać tą pierwszą najmłodszą kapustę, która ledwo pojawiła się w sklepach. Ta na pewno jest nafaszerowana chemią i jeśli pominiecie ten etap, to prawie na stówę będzie niejadalna. Pod koniec maja i na początku czerwca kapusta ma szansę urosnąć już bez tony chemicznych nawozów i nie trzeba jej przepłukiwać tak dokładnie.
Kapustę zalać świeżą wodą i posolić (około ½ łyżeczki). Cebulkę dymkę pokroić na krążki i dodać do kapusty, którą gotować aż zmięknie. Zwykle zajmuje to 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i dodać masło. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Na koniec przyprawić odrobiną pieprzu i ewentualnie soli. Wmieszać śmietanę lub jogurt oraz posypać grubo posiekanym koperkiem.
Kapustę zalać świeżą wodą i posolić (około ½ łyżeczki). Cebulkę dymkę pokroić na krążki i dodać do kapusty, którą gotować aż zmięknie. Zwykle zajmuje to 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i dodać masło. Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Na koniec przyprawić odrobiną pieprzu i ewentualnie soli. Wmieszać śmietanę lub jogurt oraz posypać grubo posiekanym koperkiem.
Cześć Dudku
OdpowiedzUsuńKapustka wygląda ślicznie i brzmi pysznie jutro zrobię buziaczki Edek.
Jest przepyszna. Ja dzisiaj pałaszowałam :) Smacznego
Usuń