Lato w tym roku przywitało nas kwaśną miną. Zapowiadali przelotne opady, a ja mam wrażenie, że przelotnie to słońce wychodzi. Na poprawę humoru przygotowałam pyszny deser w iście letnim stylu. Bo co może lepiej pasować do wakacyjnych upałów niż orzeźwiający sernik na zimno?
Z okazji najkrótszej w tym roku nocy, a także z myślą o poniedziałkowym Dniu Ojca, zrobiłam sernik na bogato. Jest bita śmietana, biała czekolada, a całość wieńczy truskawkowo-poziomkowy mus zamiast galaretki. To tak w ramach trwającego w najlepsze sezonu na te owoce. Chyba nigdy mi się nie znudzą desery truskawkowe. Znaleziony w internecie (klik klik) i przerobiony po mojemu.
Specjalnie dla jednej niecierpliwej Mamy wstawiam szybko przepis, dlatego bez zbędnego gadulstwa zapraszam na letni serniczek.
Specjalnie dla jednej niecierpliwej Mamy wstawiam szybko przepis, dlatego bez zbędnego gadulstwa zapraszam na letni serniczek.
Muśnięty truskawką sernik na zimno
Lista zakupów
Lista zakupów
- 1 opakowanie oreo
- 2 łyżki masła
- 1 kg twarogu na sernik (ja użyłam Piątnicy w wiaderku)
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 120 g białej czekolady
- 4 łyżki żelatyny rozmieszane w 100 ml wody
- 1 galaretka poziomkowa
- do dekoracji – kilka sztuk truskawek, 80 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
Ciasteczka pokruszyć z malakserze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać. Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i wyrównać. Ugnieść łyżką lub dnem szklanki. Blaszkę wstawić do lodówki.
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na chwilę do spęcznienia. Następnie podgrzać na niedużym ogniu lub w mikrofali. Uważajcie, żeby nie zagotować, ponieważ żelatyna traci wtedy swoje właściwości.
Galaretkę poziomkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować na gładki mus. Wstawić do lodówki.
Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żeby czekolada była gładka, najlepiej zagotować troszkę wody w garnku. Zdjąć garnuszek z palnika i położyć na nim miseczkę z czekoladą tak, żeby dno miski nie dotykało wody. Po jakimś czasie wymieszać rozpuszczającą się czekoladę. Mieszać co kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć miskę znad parującej wody i lekko przestudzić.
Twaróg przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier waniliowy i lekko przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do masy serowej. Następnie masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 1/3 rozpuszczonej żelatyny i szybko wymieszać. Żeby nie powstały grudki najlepiej żelatynę wlewać gdy jest zupełnie płynna, czyli nie do końca wystudzona i miksować na najwyższych obrotach. Białą masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić w lodówce. Do reszty sera dodać połowę musu truskawkowego i resztę żelatyny. Zmiksować dokładnie. Wylać na całkowicie stężałą białą warstwę.
Gdy masa truskawkowa stężeje to resztę musu wymieszać z wystudzoną galaretką poziomkową i ostrożnie wylać na wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin. Najlepiej zostawić na noc.
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na chwilę do spęcznienia. Następnie podgrzać na niedużym ogniu lub w mikrofali. Uważajcie, żeby nie zagotować, ponieważ żelatyna traci wtedy swoje właściwości.
Galaretkę poziomkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.
Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować na gładki mus. Wstawić do lodówki.
Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żeby czekolada była gładka, najlepiej zagotować troszkę wody w garnku. Zdjąć garnuszek z palnika i położyć na nim miseczkę z czekoladą tak, żeby dno miski nie dotykało wody. Po jakimś czasie wymieszać rozpuszczającą się czekoladę. Mieszać co kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć miskę znad parującej wody i lekko przestudzić.
Twaróg przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier waniliowy i lekko przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do masy serowej. Następnie masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 1/3 rozpuszczonej żelatyny i szybko wymieszać. Żeby nie powstały grudki najlepiej żelatynę wlewać gdy jest zupełnie płynna, czyli nie do końca wystudzona i miksować na najwyższych obrotach. Białą masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić w lodówce. Do reszty sera dodać połowę musu truskawkowego i resztę żelatyny. Zmiksować dokładnie. Wylać na całkowicie stężałą białą warstwę.
Gdy masa truskawkowa stężeje to resztę musu wymieszać z wystudzoną galaretką poziomkową i ostrożnie wylać na wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin. Najlepiej zostawić na noc.
Następnego dnia dekorować. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubić. Truskawki umyć i podzielić na pół. Niektóre z nich zostawić w całości.
Rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką zrobić na brzegach sernika rozetki. Połówki truskawek zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i wciskać pomiędzy kleksy z bitej śmietany. Kilka całych owoców poukładać na środku. Schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.
Rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką zrobić na brzegach sernika rozetki. Połówki truskawek zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i wciskać pomiędzy kleksy z bitej śmietany. Kilka całych owoców poukładać na środku. Schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.