sobota, 21 czerwca 2014

Truskawki w musie i w serniku

Lato w tym roku przywitało nas kwaśną miną. Zapowiadali przelotne opady, a ja mam wrażenie, że przelotnie to słońce wychodzi. Na poprawę humoru przygotowałam pyszny deser w iście letnim stylu. Bo co może lepiej pasować do wakacyjnych upałów niż orzeźwiający sernik na zimno?

Z okazji najkrótszej w tym roku nocy, a także z myślą o poniedziałkowym Dniu Ojca, zrobiłam sernik na bogato. Jest bita śmietana, biała czekolada, a całość wieńczy truskawkowo-poziomkowy mus zamiast galaretki. To tak w ramach trwającego w najlepsze sezonu na te owoce. Chyba nigdy mi się nie znudzą desery truskawkowe. Znaleziony w internecie (klik klik) i przerobiony po mojemu.

Specjalnie dla jednej niecierpliwej Mamy wstawiam szybko przepis, dlatego bez zbędnego gadulstwa zapraszam na letni serniczek. 



Muśnięty truskawką sernik na zimno

Lista zakupów
  • 1 opakowanie oreo
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg twarogu na sernik (ja użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki żelatyny rozmieszane w 100 ml wody
  • 1 galaretka poziomkowa
  • do dekoracji – kilka sztuk truskawek, 80 g białej czekolady, 100 ml śmietany kremówki
Ciasteczka pokruszyć z malakserze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać. Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać masę ciasteczkową i wyrównać. Ugnieść łyżką lub dnem szklanki. Blaszkę wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić na chwilę do spęcznienia. Następnie podgrzać na niedużym ogniu lub w mikrofali. Uważajcie, żeby nie zagotować, ponieważ żelatyna traci wtedy swoje właściwości.

Galaretkę poziomkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody.

Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować na gładki mus. Wstawić do lodówki.

Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żeby czekolada była gładka, najlepiej zagotować troszkę wody w garnku. Zdjąć garnuszek z palnika i położyć na nim miseczkę z czekoladą tak, żeby dno miski nie dotykało wody. Po jakimś czasie wymieszać rozpuszczającą się czekoladę. Mieszać co kilka minut do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć miskę znad parującej wody i lekko przestudzić.

Twaróg przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier waniliowy i lekko przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do masy serowej. Następnie masę podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 1/3 rozpuszczonej żelatyny i szybko wymieszać. Żeby nie powstały grudki najlepiej żelatynę wlewać gdy jest zupełnie płynna, czyli nie do końca wystudzona i miksować na najwyższych obrotach. Białą masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić w lodówce. Do reszty sera dodać połowę musu truskawkowego i resztę żelatyny. Zmiksować dokładnie. Wylać na całkowicie stężałą białą warstwę.

Gdy masa truskawkowa stężeje to resztę musu wymieszać z wystudzoną galaretką poziomkową i ostrożnie wylać na wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin. Najlepiej zostawić na noc. 


Następnego dnia dekorować. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną kremówkę ubić. Truskawki umyć i podzielić na pół. Niektóre z nich zostawić w całości.

Rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką zrobić na brzegach sernika rozetki. Połówki truskawek zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i wciskać pomiędzy kleksy z bitej śmietany. Kilka całych owoców poukładać na środku. Schłodzić jeszcze przez chwilę w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...