sobota, 5 kwietnia 2014

Jabłka w roli głównej


Do Wielkanocy jeszcze 2 tygodnie, więc na wrzucenie serników i babek mam sporo czasu. 


Dlatego dziś placek, który jest dobry zawsze i wszędzie. Co więcej, to specjalność mojego Teścia! Ciasto jest niesamowicie kruche, to przez zamianę zwykłej mąki na krupczatkę. Poza tym 2 kg jabłek w środku to nie byle co! 


Szarlotka ta jest tak dobra, że nie znudziła nam się mimo pieczenia jej co weekend od roku. No cóż, niektórzy co niedzielę mają rosół, u nas tą rolę pełni ciasto z jabłkami.


Przy tym jest to pozycja niesamowicie prosta w wykonaniu. Można ją machnąć przy półtorarocznym dziecku, siejącym zniszczenie w domu z prędkością huraganu.
W tym samym tempie szarlotka jest pałaszowana, najszybciej przez moją córkę, która mogłaby sama zjeść całą blachę.
Przy okazji co myślicie o jedzeniu przez małe dzieci słodyczy?


Ja osobiście nie mam z tym problemu, byleby słodkości nie były jedyną pozycją w dziecięcym menu. Wybieram zawsze te słodycze, które sama przyrządzę. Nawet popularne biszkopciki robię sama. Wiem przynajmniej co jest w środku. Wyjątkiem są rogaliki z różą z pobliskiej cukierni i bułeczki maślane, które czasem kupuję na podwieczorek.


Poza tym mam zasadę, że jeśli córeczka zje ładnie cały posiłek (śniadanie, obiad czy kolację) to pozwalam jej na słodkie co nieco. 


Wracając do szarlotki…


Wrzucę tutaj jeszcze niejeden przepis na ciasto z jabłkami, bo uwielbiam wypieki z owocami. Ta szarlotka jednak bije na głowę wszystkie inne łatwością wykonania. Dlatego nazwałam ją „codzienną”. Mimo swojej prostoty jest naprawdę pyszna i należy jej się  pierwszeństwo.






Codzienna szarlotka

Składniki:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 jajko (całe)
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego (pokusiłabym się o własnoręcznie wykonany)
  • 1 łyżka śmietany 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kg jabłek – najlepiej szarej albo złotej renety. Może być też antonówka
  • Cynamon do smaku
Blachę posmarować masłem lub margaryną do pieczenia, posypać mąką.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić zagłębienie w mące. Dodać masło, pokrojone na kawałki. Masło powinno być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Wyjąć schłodzone ciasto, odłożyć około ¼ (kulka wielkości dłoni) i podzielić na mniejsze kawałeczki. Włożyć do zamrażarki.
Pozostałym ciastem wykleić blachę wielkości 24 x 40 cm, nie zapominając o wyklejeniu boków blachy. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem.
Na wierzch zetrzeć kawałki ciasta, które wcześniej mroziły się w zamrażalniku.

Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Ja nastawiam piekarnik na grzanie od dołu z termo obiegiem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Jednak gwarantuję, że nie wytrzymacie do całkowitego wystygnięcia szarlotki. Już pod koniec pieczenia w całym domu tak cudnie pachnie jabłkami z cynamonem, że zaczniecie nerwowo krążyć po kuchni.

Zapraszam do komentowania przepisu i innych tematów poruszonych w notce.






 





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda jak mojej Mamy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam z tym przepisem. Moja mama robi jeszcze inną. Też się tu pojawi.

      Usuń
  2. Kocham szarlotki, zjadłabym taką od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest nas dwie. A przepraszam, mała różnica - ja tą dzisiaj zjadłam ;)

      Usuń
  3. Róziowa mama :)7 kwietnia 2014 10:30

    Jak tylko zobaczyłam ten wpis wiedziałam, że będę musiała upiec szarlotkę :) właśnie zrobiłam z córą zakupy, ciasto się chłodzi a ja zabieram się za jabłka. Moja mała pomocnica niestety nie wytrzymała i poszła do swojego pokoiku spać, no coż wstania na gotowe :) dziękujemy bardzo za przepis i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak szarlotka? Smakowała? Pozdrawiam Rózię, jej mamę i resztę Róziowej rodzinki

    OdpowiedzUsuń

Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...