Sezon rabarbarowy w pełni, a u mnie
jeszcze nie ma żadnego deseru z tym pysznym dodatkiem? To się nie powinno
zdarzyć. Dzisiaj wypróbowałam po raz pierwszy ciasto, które możecie znać w
wersji z malinami. Ja jednak stwierdziłam, że rabarbar będzie również pasować.
Zawsze robiłam ucierany placek (z przepisu teściowej – najlepszy) na oleju i z
kruszonką. Ale tym razem zachciało mi się czegoś innego. Kruchy spód, budyniowa
pianka, rabarbar i kruszonka. Ostatnio to ciasto jest bardzo popularne wśród
moich znajomych. Ciasto kruche zrobiłam z przepisu mamy, natomiast pianka to
inwencja koleżanki z pracy (i jej siostry). We wszystkich przeglądanych przepisach
w piance jest sporo oleju. Ja posłuchałam koleżanki (a zna się na pieczeniu jak mało
kto), która poradziła, żeby ominąć olej. W ostateczności dodałam jedynie 3 łyżki, za to białek aż 6. Jak dla mnie taka
modyfikacja spowodowała, że pianka jest lżejsza i delikatniejsza. Dziękuję za
dobrą radę!
Krucha pianka z rabarbarem
Lista zakupów
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 6 białek
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub jedna mała torebka kupnego wanilinowego (choć nie polecam)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (u mnie jeden taki drugi taki) niesłodzonego
- 3 łyżki oleju
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- Dodatkowo
- 4-5 sporych łodyg rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, żółtka, sól,
śmietanę i cukier. Wyrobić szybko ciasto. Może być nieco sypkie, ale to
nic nie szkodzi.
Składniki kruszonki wymieszać w misce i wyrabiać „ciasto” o
konsystencji piasku. Ciasto kruche i kruszonkę schłodzić w lodówce minimum 30
minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rwie, to wystarczy wylepić kawałkami ciasta dno, lekko dociskając. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 40x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli się rwie, to wystarczy wylepić kawałkami ciasta dno, lekko dociskając. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżce cukier (zwykły i waniliowy), stale ubijając. Następnie wsypywać po trochu budynie, nie przestawać miksować. Na koniec wlać olej, po każdej łyżce ubijać. Powstanie sztywna pianka, którą nakładać równo na podpieczony i zimny spód. Rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie rozłożyć na piance budyniowej. Wcisnąć lekko w piankę. Na to wszystko wysypać schłodzoną kruszonkę.
Piec w 190°C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Lekko ciepłe ciasto wyjąć z formy na deskę i ostudzić do końca.
U mnie na ciepło poszło kilka kawałków. Reszta czeka na przyjazd dzieciaków jutro.
Pewnie zauważyliście, że zostały 3 żółtka. Zastanawiacie się co tu z nimi zrobić? Ja wykorzystałam je do kruchych ciasteczek z konfiturą figową, ale o tym (i nie tylko) będzie osobny wpis. Myślę, że menu na niedzielną wizytę kuzynek Gagatka jest całkiem niezłe.
Piec w 190°C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Lekko ciepłe ciasto wyjąć z formy na deskę i ostudzić do końca.
U mnie na ciepło poszło kilka kawałków. Reszta czeka na przyjazd dzieciaków jutro.
Pewnie zauważyliście, że zostały 3 żółtka. Zastanawiacie się co tu z nimi zrobić? Ja wykorzystałam je do kruchych ciasteczek z konfiturą figową, ale o tym (i nie tylko) będzie osobny wpis. Myślę, że menu na niedzielną wizytę kuzynek Gagatka jest całkiem niezłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.