Przygotowanie do Świąt ruszyły pewnie już w każdym domu. Wszyscy szorują, pucują, pieką i gotują. A ja? Siedzę na kanapie i piszę posta…
Byłoby to za piękne, gdybym tylko to robiła. Na kuchence
gotuje się rosół na galaretki, masło i jajka na babkę wyjęte z lodówki
nabierają odpowiedniej temperatury, a sernik już pięknie pachnie. Ostatnio
pokazałam Wam nieco egzotyczne smaki serników. Dziś będzie najbardziej
klasyczny z serników, jakie miałam okazję próbować. Bez ciasta na dnie, bez
czekolady, lukru i innych dekoracji. Nie ma na nim nawet pudru, bo po co? To po
prostu dobrej jakości twaróg, sporo jajek i rodzynki. Uwielbiam! W smaku
przypomina chmurkę, jest lekki, sprężysty, z przypieczoną skórką (czyli
niezgodnie z zasadami sernika idealnego, ale w tym przepisie to nawet lepiej). Ja
już dziś skusiłam się na mały kawałeczek, choć do Świąt jeszcze 2 dni. Ale co
tam, musiałam przecież spróbować zanim o nim napisałam.
Przepis ze starego zeszytu mojej
teściowej. Jeśli jesteście jeszcze w polu z Wielkanocnymi wypiekami, to
zachęcam do wypróbowania. Moja teściowa ma kilka bardzo dobrych przepisów na
pyszne ciasta. Była już chwalona przez Was szarlotka, teraz jest sernik. Będzie
jeszcze najlepsze ciasto ucierane z owocami, które zawsze i każdemu wychodzi.
Na tapecie mam jeszcze kilka ciast mojej mamy, więc będzie naprawdę pysznie.
Jak to jest, że najczęściej te
tradycyjne wypieki naszych mam, babć albo jeszcze dawniejszych krewnych są
najlepsze? Dlaczego, jeśli dzisiaj w sklepach można kupić wszystko z każdej
strony świata, to my jednak wracamy do tych staropolskich serników, jabłeczników,
babek i mazurków?
Sernik waniliowy
klasyczny
Lista składników
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną i wylać masę serową. Wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 160°C przez około 40-50 minut w kąpieli wodnej (poziom niżej w piekarniku włożyć blaszkę napełnioną wodą). Jeśli po tym czasie ciasto jest nadal nieupieczone, to dać mu jeszcze maksymalnie 10 minut, nigdy nie przedłużając całkowitego czasu pieczenia powyżej 1 godziny. Studzić w otwartym piekarniku.
Wstrzymajcie się z zajadaniem kilka godzin. Możecie wstawić gotowy sernik do lodówki, żeby szybciej stężał.
- 1 kg twarogu z kubełka
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- ½ kostki masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka garści rodzynek (sparzonych we wrzątku)
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną i wylać masę serową. Wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 160°C przez około 40-50 minut w kąpieli wodnej (poziom niżej w piekarniku włożyć blaszkę napełnioną wodą). Jeśli po tym czasie ciasto jest nadal nieupieczone, to dać mu jeszcze maksymalnie 10 minut, nigdy nie przedłużając całkowitego czasu pieczenia powyżej 1 godziny. Studzić w otwartym piekarniku.
Wstrzymajcie się z zajadaniem kilka godzin. Możecie wstawić gotowy sernik do lodówki, żeby szybciej stężał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowych proszę o wpisanie w treści komentarza imienia. Będzie łatwiej nawiązać rozmowę.